Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barke och Norén (S): "Regeringens asylsatsning ger runt 55 miljoner till Dalarna"

"Regeringens asylsatsning på 11 miljarder totalt i landet innebär runt 55 miljoner till Dalarna säger Gunnar Barke och Elin Norén S-landstingsråd.

Annons

– För ett årsedan tillförde den rödgröna regeringen 11 miljarder kronor totalt till kommuner, landsting och civilsamhälle till följd av en stor ökning av antalet människor som kom till Sverige för att söka asyl.

I Landstinget Dalarna handlar det framförallt om att klara behovet avhälso- och sjukvård, tandvård men också integrationsfrämjande verksamhet, sägerhan.

– I Landstinget Dalarna inebär regeringens satsning ökade medel till tandundersökningar respektive hälsoundersökningar av asylsökande, men också öppningen av en Kris-och traumamottagning, där specialiserad psykiatrisk kompetens samlas för attmöta ett stort behov hos många människor som idag finns i Dalarna.

Det är en följd av att vi ska klara vårt grundläggande uppdrag om att möta de svåra mänskliga behov som finns, men det handlar också om ett sätt att se på framtiden, säger Elin Norén S-landstingsråd.

Gunnar Barke och Elin Norén S-landstingsråd.

LÄS MER: Landshövding Ylva Thörn: "Vi behöver värna varenda person som vill bosätta sig i Dalarna"

– Om vi vill ha ett sammanhållet samhälle där människor ges verktyg att försörja sig själva och vara en del av det gemensamma är det mycket viktigt att också människor med tunga ryggsäckar får chanser att må bra, säger Elin Norén, landstingsråd (S)

LÄS MER: Elin lyfte blicken

En annan satsning är att Kultur- och Bildningsnämnden fått ytterligare medel att fördela till ideella idéburna organisationer, kulturföreningar och studieförbund som arbetar med integrationsverksamhet.

- De ideella krafterna skapar varje dag värden för vårt gemensamma samhälle som inte går att ersätta, betonar Mursal Isa, landstingsråd (Mp)

Regeringens asylsatsning ger runt 55 miljoner till Dalarna:

Primärvård 9,2 miljoner

Psykiatri Kris- ochtraumamottagning 1,2 miljoner

Habilitering 2 miljoner

Asyltandvård 4 miljoner

Kultur- och bildning, integrationsarbete 1 miljon

Kollektivtrafik tillkommande på grund av asylmottagande 8 miljoner

Överförs till 2017 25,6 miljoner och 5-6 miljoner kom redan 2015

Mer läsning

Annons