Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro blir bryggan

Annons

- Vintern är för kort!

Det säger Anders Lindblom glatt när han nu lämnar tandläkaryrket bakom sig efter mer än 35 år, varav de senaste 28 åren med egen praktik i Smedjebacken. Nu blir det mer tid åt hans fritidsintressen där längskidåkning är det främsta, med 20 åkta Vasalopp, liksom löpning, politik och resor.

Genom alla år har Lindblom upplevt många förändringar inom tandhälsovården och av dessa är tekniken att slipa in bett ett av flera revolutionerande. Liksom förenkling och exaktheten vid avtryck. Och metoden med implantat.

- Att slipa in bett så att det stämmer är fascinerande. Min dotter hade huvudvärk men sedan jag hade slipat in bettet på henne försvann huvudvärken på bara en dag, berättar han.

Lindblom är märkbart glad åt att han funnit en efterträdare till praktiken av flera skäl, bland annat behöver han inte avveckla verksamheten med allt vad det innebär och för kunderna behöver det inte bli någon förändring, om inte kunden vill byta förstås. Lindblom benämner Bransell som en "räddande ängel".

- Det är mycket förtroende i det hela. Det är inte bara tänder man får, det är en stor psykologisk bit, säger Helena Bransell som tar över från och med 2 maj.

Hon har varit tandläkare i tio år, och har praktik med sin make i Ludvika.

- Jag känner att jag vill stå på egna ben. "Mamma, ska du blir stor?" frågade min dotter, säger Bransell och skrattar.

Praktikens cirka 1 500 registrerade kunder kommer både att känna igen sig - och uppleva nyheter i framtiden. En uppfräschning av lokalerna kommer att ske och Helena har redan beställt ny apparat till mottagningen. Det är en bedövningsmaskin där man istället för bedövningsspruta använder en datorstyrd plastpenna med en liten spets där bedövningsvätska droppas ut.

-Vi har haft bedövningsmaskin i Ludvika i 3,5 år och vi är väldigt nöjda. Rörelsen blir finare och man har mer kontroll över det som sker. Man klarar av att bedöva tand för tand och på så vis får personen mer kontroll över munnen utan att till exempel behöva känna att hela tungan är "tjock" efteråt. Det blir ändå en fullvärdig bedövning, försäkrar Bransell.

Bransell har även funderingar över om hon ska ta över barnpatienter i framtiden. Tidigare har barn och ungdomar automatiskt hört till folktandvården men det står nu fritt att välja tandläkare.

- Jag har erfarenhet av barntandvård, från folktandvården i Grangärde under sammanlagt 1,5 år, säger Bransell som vill öka tempot på praktiken i Smedjebacken.

Till sin hjälp kommer hon att ha tandsköterskan Barbro Ståhl som arbetat hos Lindblom en tid och kan kundkretsen. Ståhl får agera brygga mellan de båda tandläkarna.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons