Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barak kan göra comeback

Annons

Israels förre premiärminister Ehud Barak har en svag ledning mot den politiskt oerfarne Ami Ayalon i kampen om ledarposten för Arbetarpartiet i Israel.

Enligt vallokalsenkäter på tisdagskvällen fick Barak 50,5_52 procent när partiets medlemmar röstade om ny ledare. Ayalon fick 48-49,5 procent.

Med hänsyn till felmarginaler vågade ingen på kvällen utropa en segrare.

Den nuvarande ledaren och försvarsministern Amir Peretz får inte förnyat förtroende efter det misslyckade Libanonkriget förra sommaren. Hans hopp släcktes redan i första valomgången för två veckor sedan.

Både Barak och Ayalon har lovat att Arbetarpartiet ska dra sig ur regeringen om inte premiärminister Ehud Olmert, som leder koalitionspartnern Kadima, avgår till följd av den hårda kritiken för hur han skötte kriget mot den libanesiska shiarörelsen Hizbollah. Å andra sidan råder tvivel på att de gör verklighet av sitt hot. Om det skulle innebära nyval visar nämligen de flesta mätningar att segern är upplagd för det oppositionella högerpartiet Likud.

Den 65-årige Barak har varit arméchef och är Israels mest dekorerade soldat. Ayalon, 61, har varit chef för flottan och för säkerhetspolisen Shin Beth. Båda har lyft fram sina yrkeskarriärer och sagt att de tänker ersätta den avgående arbetarpartiledaren och civilisten Amir Peretz på försvarsministerposten. Såväl Barak som Ayalon har sagt att de tänker återskapa trovärdigheten i Israels militärt avskräckande förmåga efter kriget mot Hizbollah.

En stor skillnad mellan finalisterna är deras politiska erfarenhet. Medan Barak haft flera ministerposter _ bland annat premiärminister 1999_2001 _ har Ayalon endast ett års erfarenhet som parlamentsledamot.

Barak är känd för att 2000 ha varit nära att nå en förhandlingslösning med den dåvarande palestinske presidenten Yasser Arafat vid samtal i USA under medling av president Bill Clinton. Efter misslyckandet började på hösten det andra palestinska upproret.

De uttalade syftena med förra sommarens krig i Libanon var att få stopp på Hizbollahs raketbeskjutning av Israel och att befria israeliska soldater som shiarörelsen hade tagit som gisslan. Ingetdera uppnåddes, och kritiken har varit stenhård mot Peretz och Olmert.

TT

Mer läsning

Annons