Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara överens om en sak

Annons

Svar till Katarina Gustavsson,

den 2 mars.

Det är obegripligt att Katarina Gustavsson framhärdar att kostutredningen innebär förändringar avseende äldrematen. Produktion och hantering av äldrematen ska ske på exakt samma sätt som socialnämnden tidigare beslutat under borgerligt styre 2002.

Centralisering av matproduktion gjordes 2002, då kyld mat infördes. Enligt omvårdnadsförvaltningen är kyld mat det enda ekonomiskt och hanteringsmässigt möjliga på dagens särskilda boenden. Den kylda maten kan värmas och ätas när det passar. Den varma maten som transporterats måste ätas omgående.

Att investera i enheter som producerar de små volymer som produktion utanför tätorten innebär ger ett högt portionspris. Metoden måste vara kyld mat, om det är matlådor till hemmaboende pensionärer.

När det gäller transporter finns inget belägg för att de blir färre med annan matproduktion än kyld mat. Kommunen har redan i dag ett samordnat transportsystem. Det är väl även på det viset att även råvaror och varm mat måste transporteras.

En fråga som sällan kommer fram är den kostkompetens som finns i Haraldsboköket när det gäller specialkost. Där produceras nästan 500 portioner dagligen till allergiker och ätande som behöver annan konsistens på maten.

Inflytandet från brukarna sker i olika råd både inom skolan och omvårdnadsförvaltningen. Detta gäller där kommunservice är producent.

Det enda vi kan vara överens om Katarina, är att alla ätande i kommunens skolor och boenden ska ha mat av hög kvalité till rimligt pris.

BO ANDERSSON, ORDFÖRANDE I SOCIALDEMOKRATERNA, FALUN

Mer läsning

Annons