Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en tingsrätt per Norrlandslän

Annons

Utredningen har gjorts av Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen och Kriminalvårdsverket.

Syftet är att koncentrera rättsväsendets resurser och höja rättssäkerheten.

Utredningen vill att det ska finnas tingsrätter i en huvudort i varje län. Dessutom krävs investeringar för utbyggnad av tingsrätterna på huvudorterna och för att förbättra säkerheten i domstolarna. Utredningen vill också att en häktesfilial inrättas i Sundsvall.

Kostnaderna bör kunna vägas upp av att resursutnyttjandet blir bättre för samtliga inblandade myndigheter, enligt utredarna. De nuvarande tingsrätterna ska omvandlas till obemannade tingsställen med två eller fler förhandlingsdagar per vecka. Undantaget är Gällivare, som av geografiska skäl föreslås få fast bemanning.

Förslagen innebär att många får längre resväg till tingsrätterna. Men det problemet kan motverkas med hjälp av videoteknik, anser utredningen, och föreslår att alla häktnings- och huvudförhandlingar ska kunna hållas med videokonferensteknik. Varje kommun måste därför ha utrustning för det.

Utredningen föreslår också att det på varje huvudort i länen förutom tingsrätt ska finnas polisledning, åklagare och häkte. Genomförs förslagen kommer antalet resor att minska för åklagare, advokater och häktade.

Tills videokonferenstekniken utvecklats kommer antalet resor för domarna att öka.

TT

Mer läsning

Annons