Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en enda miljöbil

Annons

I tider då växthuseffekten skenar iväg med snabba klimatförändringar och allt våldsammare väder som följd måste kommunerna ta sitt ansvar, menar Goldmann. Ett ansvar som Leksands kommun bär på ett mycket bristfälligt sätt.

-Leksand tillhör bottenskrapet i hela landet.

220 av landets kommuner har granskats vad det gäller miljöbilssituationen. Av dessa har resultatet från ett 90-tal kommuner presenterats.

-Vi trodde det skulle vara bra i Leksand. Det har vi blivit tvungna att revidera.

Kommunen falerar, enligt Goldmann, på en rad punkter som har att göra med miljöbilar. Att kommunen, förutom bolagen, har 75 personbilar varav en miljöbil på miljöförvaltningen placerar Leksand bland de absolut sämsta kommunerna i landet. När dessutom kommunen fortfarande saknar etanolpump (den första pumpen kommer att finnas vid Bilkompaniets nya anläggning senare i vår) gör inte saken bättre.

Mattias Goldmann menar vidare att kommunens energiplan för bland annat bilpool, biogasanläggning och transportpolicy i stort sett stannat av.

Enkla åtgärder kan relativt snabbt förbättra situationen på miljöbilområdet, anser Goldmann.

- Om jag kommer tillbaka hit om ett par år kan Leksand ligga mycket bättre till. Som det är idag har nästan ingenting förverkligats. Ovanligt dåligt.

Leksands och Rättviks energirådgivare Håkan Sternberg är införstådd med kritiken.

-Det håller jag med om. Kommunen måste skärpa sig.

Han jämför med Rättvik som för några år sedan köpte in ett antal miljöbilar. Det resulterade i att ett bensinbolag för ett par år sedan installerade en etanolpump. Något för Leksands kommun att ta efter.

-Kommunledningen får ta sig en funderare, avslutar Håkan Sternberg.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons