Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket vill avveckla i Tallhed och Tandsjöborg

Annons

Den lista med de 247 objekt som Banverket har för avsikt att avveckla kan komma att ändras. Hittills har Banverkets centrala lista, samt listorna för Mellersta, Norra, Västra och Östra banregionerna använts för sammanställningen. Däremot har Banverket ännu inte fått in alla uppgifter från Södra banregionen.

Bland rivningsobjekten finns ett flertal stationshus, personalhus och banvaktarstugor samt dressingarage, lokstallar, godsmagasin, våghus, signalverkstäder, oljebodar, växlarkurer och funktionsbyggnader som tvätthus och städkurar.

Innan Banverket kan genomföra en rivning krävs att respektive kommun beviljar rivningslov.

Sveriges hembygdsförbund har på sin hemsida uppmärksammat avvecklingen och det är järnvägsintresserade Rasmus Andersson som sammanstället listan med de olika objekten. Han skriver på hemsidan att det inte med automatik betyder att objekten ska rivas, även om de finns med på listan för avveckling.

- Om någon är intresserad att överta ett objekt kan man kontakta Banverket, där respektive objekt handläggs av aktuell banregion, och fråga om ett övertagande är möjligt.

På hembygdsförbundets hemsida ges också förslaget att de större byggnaderna kanske kan användas som föreningslokaler eller utställningsytor.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons