Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket i skattetvist

Annons

Banverket överklagar ett skattebeslut till kammarrätten. Verket har påförts skatt på 4,5 miljoner kronor. Dessutom ett skattetillägg då både Skatteverket och länsrätten anser att oriktiga uppgifter lämnats.

Länsrätten gör i sin dom samma bedömning som Skatteverket tidigare gjort. Nämligen att verket gjort felaktiga avdrag.

Banverket nöjer sig inte med beslutet utan går vidare till kammarrätten. Det handlar om avdrag som har gjorts för elektrisk kraft som förbrukats för bangårdsbelysning. Enligt Banverket finns inget uttalat från lagstiftarens sida som ens antyder att bangårdsbelysning inte skulle omfattas av avdragsrätten.

Banverket och skatteverket har gjort helt olika tolkningar av lagen om skatt på energi. Där står bland annat att den som är skattskyldig för energiskatt på el får göra avdrag om elen förbrukats eller sålts för förbrukning i tåg eller uppvärmning i omedelbart samband med sådan förbrukning.

Banverket anser att bangårds- belysning betraktas som uppvärmning och att det dessutom finns fler skäl som talar för att avdraget ska godkännas. Bland annat att elförbrukning i säkerhetsanordningar omfattas av avdragsrätten.

Skatteverket och länsrätten gör alltså en annan bedömning.

I överklagandet till kammarrätten skriver Banverket att verkets tolkning inte på något sätt är orimlig. Men om kammarrätten anser att avdrag inte ska godkännas, så vill Banverket slippa skattetillägget. Därför att det då framstår som "ursäktligt att Banverket felbedömt denna skatteregel".

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons