Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket bygger bort hindren

Annons

Nu har Banverket identifierat hindren på banan mellan Ludvika och hamnen i Norrköping för att ABB Ludvika ska klara den nya exporten av 800 kilovoltstransformatorer.

I veckan har China Southern Power Grid inlett bygget av världens första kraftlänk på 800 kilovolt ultrahögspänd likström. UHVDC-som systemet kallas i Ludvika.

Det första spadtaget togs på tisdagen i Yi Autonomous Prefecture of Chuxiong, i sydvästra Yunnanprovinsen. Linjen kommer att bli 1438 kilometer lång och ska tas i drift 2010.

Kraftlänken mellan Yunnan och Guangdong är det projekt ABB räknar med att leverera strömriktarstationer till och som gjort att man vid Stri i Ludvika inlett långtidsprov av de nya apparaterna.

Systemet kräver 50-talet jättetransformatorer. Var och en har en transportvikt på 355 ton och är närmare fyra meter breda, fem meter höga och 11,5 meter långa. Kina har planer på 14 sådana projekt.

ABB och Banverket sitter i diskussioner om hur transporthindren mellan Ludvika och hamnen i Norrköping ska kunna byggas bort.

Anders Strandberg, som är chef för mellersta banregionen, säger att man nu är klar och har mätt in hinder för exporten efter järnvägssträckan.

- ABB ska exportera 800 kilovoltstransformatorer och de är framför allt bredare och tyngre än tidigare transformatortransporter.

- Vi tittar i första hand på var vi kan flytta ledningsstolpar och sedan på olika tekniska lösningar med sidoförskjutningar. Vi är inte riktigt klara med hur mycket sidoförskjutning som krävs och inte heller hur mycket vagnarna tål. Ett annat problem med bredare transporter är att de kan påverka trafik på intilliggande spår, berättar Anders Strandberg.

Jobbet har kommit så långt att fältstudierna är klara och under januari ska Banverket fastställa var hindren efter banan finns.

- Därefter ska vi besluta om vad som ska byggas bort och vad det får kosta, säger Strandberg som bedömer att hindren går att bemästra.

BOJOFFER

Mer läsning

Annons