Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket avvecklar

Annons

Totalt har Banverket cirka 1 000 byggnader som inte längre har någon betydelse för dagens järnvägsdrift och som därför, på regeringens uppdrag, kommer att avvecklas genom försäljning eller rivning.

I Borlänge handlar det om sju byggnader: stationshuset och ett uthus i Ornäs, stationshuset och ett beredskapsförråd i Repbäcken samt tre mindre byggnader i centrala Borlänge.

- I första hand tittar vi på om det går att sälja byggnaden. Men ligger byggnaden för nära järn-vägen kan vi inte sälja den till bostadsändamål på grund av buller- och vibrationsskäl. Om den kan användas till annat kanske vi kan sälja i alla fall, annars river vi hellre, säger han.

- Många av de rivningsaktuella fastigheterna är mer eller mindre fallfärdiga och skulle ta mycket resurser från vår huvuduppgift, att sköta statens spåranläggningar och leda tågtrafiken, om Banverket skulle underhålla dem i stället för att riva, säger Anders Bength, chef för Banverkets fastighetssektion.

Avverkningsprocessen kommer totalt att ta ett tiotal år.

- Varje objekt identifieras noggrant innan Banverket bestämmer vad som ska ske med det. Att ta hänsyn till kulturhistorien är en viktig del i bedömningen, säger Anders Bength.

Banverket för därför en diskussion med Riksantikvarieämbetet om hur de kulturhistoriska intressena ska hanteras. Vissa av de aktuella byggnaderna hyrs i dag ut till privatpersoner.

- Det hanteras utifrån detta faktum, säger Anders Bength.

Bernt Andersson hyr övervåningen på stationshuset i Ornäs sedan 1971.

- Jag kände inte till Banverkets planer. Jag vet inte heller om vi är intresserade av att köpa, säger han.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons