Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banteknikutbildning kan skapa tio nya jobb

Annons

Förra året beviljade Region Dalarnas arbetsutskott 125 000 kronor till en förstudie kring projektet att förlägga en banteknikutbildning till Vansbro. Ytterligare 125 000 kronor beviljades av Vansbro kommun och EU har beviljat 250 000 kronor.

Detta har möjliggjort för projektledaren Krister Masgård, på lärcentrum Vansbro, att arbeta med förstudien sedan november förra året. Den 15 oktober i år ska förstudien vara klar och då ska ett beslut tas i frågan. Hittills har det bara varit positiva reaktioner på planerna. Nu är förstudien inne i en utvärderingsfas.

- Vi har utvärderat marknaden och konkurrensen. Förutsättningarna är kartlagda och inget motsäger en utbildning i Vansbro, det finns en marknadspotential. Vi har kontaktat alla stora företag i branschen, säger Masgård.

Enligt Oskar Lundgren, som också arbetar med projektet har Vansbro kommun beviljat 400 000 kronor ytterligare till projektets nästa steg, Region Dalarna beviljar 500 000 kronor och från EU söker man 2 270 000 kronor.

Detta nästa steg består i att ta fram underlag för kurser:

- Vi ska ta fram och anpassa kurser för att om ett och ett halvt år ha ett antal framarbetade kurser, säger Lundgren.

Nu inväntar man ett beslut från EU angående ansökan om finansieringshjälp.

- Om EU säger nej då hamnar vi i ett nytt läge, säger Oskar Lundgren som dock inte tror att detta helt skulle sätta stopp för projektet.

Han menar att det ändå borde gå att finna andra finansieringsformer i och med potentialen i projektet, men att det skulle försvåra avsevärt.

I dagsläget finns bara en skola inom banteknik i landet, den är förlagd till Ängelholm och drivs av Banverket.

- De har cirka 500 kurser i sitt utbud och har försörjt hela branschen med utbildning, berättar Krister Masgård som tror att det kan vara bra för utbildningens kvalité med utökad konkurrens inom området.

Det är tänkt att utbildningen ska vända sig till de företag som jobbar med banteknik. Det handlar om utbildningar inom ban-, el-, signal- och teleteknik.

Krister Masgård framhåller dock att det ännu inte är några beslut fattade kring projektet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons