Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankchefen trampade i klaveret

Annons

Mats Larson inser med facit i hand att formuleringarna i brevet kan uppfattas som att han i egenskap av sin ställning som bankchef utövar påtryckningar för att ordna ett arbete åt sin hustru i Smedjebacken eller Ludvika.

I brevet finns en underton av kritik mot bland annat Smedjebackens kommun. Dessutom en ganska klar antydan om att ordnas det inget jobb så flyttar familjen från kommunen.

När e-postbrevet kom till kommunledningens kännedom väckte det reaktioner. Bland andra kommunalrådet Leif Nilsson tolkade brevets innehåll som att här försöker bankchefen pressa fram fördelar.

Vad Mats Larson inte hade räknat med var att även inkommande e-post räknas som offentliga handlingar. Det vill säga att vem som helst har rätt att ta del av det. Samma sak gäller förstås brev och annan post som skickas ut från den kommunala förvaltningen.

Därför hamnade också familjen Larsons problematik i rampljuset. Mats Larson hävdar dock att han inte skickade iväg brevet i egenskap av bankchef, utan som make.

- Jag satt vid datorn när jag och min hustru diskuterade det här i söndags, och vi tyckte det var enklaste sättet att få kontakt med kommunen, genom att skicka ett mail.

Mats Larson hänvisar till det han berättar om i brevet. Om att familjen sedan den 1 juli förra året är skrivna i Smedjebacken, men att hans hustru har kvar anställningen som undersköterska i deras gamla hemkommun, Rättvik.

- För egen del har jag varit van att pendla långa sträckor, men det är en annan sak för min hustru.

Han nämner också att på Samarkand 2015 har det talats om goda möjligheter att ordna ett arbete åt "medföljande maka/make".

Men beskeden om hur det ska bli med den saken har dragit ut på tiden. Vid flera tillfällen har handlingar och ansökningar om jobb skickats i väg. Beskeden om hur det blir, och om det överhuvudtaget finns jobb har i synnerhet under senare tid lyst med sin frånvaro.

- Det var därför jag skickade iväg mailet till Åke Jansson.

Mats Larson säger att det visserligen aldrig gavs några konkreta löften om jobb inför familjens flytt.

- Däremot antyddes det att den saken skulle lösa sig. Vi ville nu bara få klarhet i det här för att få en fungerande vardagssituation för familjen.

I ett avseende torde dock familjen Larson därmed ha fått besked. I det svarsbrev som förhandlingschefen Åke Jansson skickat klargörs bland annat "För närvarande finns det inte något behov av personal för vikariat eller tillsvidareanställningar för vårdbiträden/undersköterskor inom Smedjebackens kommun eller LSS.".

Åke Jansson nämner också att när det gäller personer med LAS-företräde finns det i dagsläget 37 stycken i kön.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons