Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bamsebjörnar till Grönklitt

Annons

Orsa Grönklitt björnpark har lämnat in en ansökan om att få importera två Kamtjatkabjörnar från en ungersk björnpark.

- Vi tror oss ha en av Dalarnas största turistnyheter det här året när allt är klart för att visa björnarna offentligt. Tyvärr gör karantänbestämmelserna att björnarna kan förevisas först under sensommaren, säger vd Torbjörn Wallin, Orsa Grönklitt AB.

De två Kamtjatkabjörnarna finns i dag i en björnpark i nordöstra Ungern. Dit reste en delegation från Orsa Grönklitt förra veckan och gjorde upp affären.

- Vad vi kan se ska det inte behöva bli några problem att få importtillståndet. Det är en helt laglig affär med två friska djur mellan två djurparker. Dessutom är Kamtjatkabjörnen oerhört hotad och djurparksorgansiationer har tidigare tryckt på om ett bevarandeprogram, säger Torbjörn Wallin.

Den ryska Kamtjatkabjörnen är tillsammans med Kodiakbjörnen världens största björn. Normalt hör den hemma i nordöstra Sibiren på Kamtjatkahalvön, ett område ungefär lika stort som Sverige.

- Hanbjörnarna kan bli enormt stora. Det exemplar vi köpt väger nästan 800 kilo. Det kan jämföras med vår största hane, Norbert, som väger 215 kilo. Honan är betydligt mindre, men väger ändå nästan 400 kilo, säger Torbjörn Wallin.

I Grönklitt är förberedelserna redan i gång för att ta emot Kam-tjatkabjörnarna. Idet är i det närmaste klart och nu byggs hägnet ut.

- Nu diskuterar vi med länsveterinären om karantänsperioden.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons