Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bältesanvändningen ökar – men var tredje omkommen förare saknade bälte

Bältesanvändningen i tätort har ökat från 94 till 95 procent. Trots den höga bältesanvändningen saknade var tredje omkommen förare bälte 2016.

Annons
Bilbältet räddar liv. Trots den höga bältesanvändningen i landet saknade var tredje omkommen förare bälte 2016.Foto: Jessica Gow / SCANPIX /

Det visar NTF:s årliga bältesmätning som genomförts i samtliga kommuner i landet och bygger på nästan 340 000 observationer av förare och passagerare.

Bland männen har det varit en ökning av användandet av bilbälte i 15 län, från 93 till 94 procent. Kvinnor ligger kvar på höga 97 procent.

Bältespåminnare tros vara en bidragande orsak till att fler använder bältet. Inte minst i takt med att äldre fordon ersätts av nya.

NTF uppskattar att 83 procent av samtliga resor ha genomförts i ett fordon med  bältespåminnare under 2016. 2005 var andelen knappt 10 procent. 

"Att användningen stiger bland män är jättebra men eftersom det fortfarande är så att var tredje förare som  omkommer i personbil saknar bilbälte är det viktigt att fortsätta jobba för att öka användningen, i  synnerhet mot riktade högriskgrupper så som unga män", säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén, i ett pressmeddelande.  För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 dödade år 2020 borde den ligga på 97-98 procent idag.

"Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar nästan var tionde  bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Om inte polisen kan  öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket  mer riktat och lokalt med attityd‐ och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren", säger  Marie Nordén.  

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons