Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för lurade elektronikkunder

Annons

Det blir ingen återbetalning på 48 miljoner kronor till de 6|000 svenskar som för 15 år sedan lovades pengarna tillbaka i en uppmärksammad försäljningskampanj.

Det står klart sedan Högsta domstolen (HD) på fredagen fastslagit att tvisten om pengarna inte kan avgöras av en svensk domstol. Nu återstår endast möjligheten för de besvikna kunderna att driva skadeståndskraven utomlands.

Bakgrunden till tvisten är en stor säljkampanj som hemelektronikkedjan Big genomförde hösten 1991 i samband med företagets tioårsjubileum. Företaget lovade då sina kunder att de efter tio år skulle få tillbaka de pengar de handlat för, men ännu har inga pengar betalats ut.

Big är numera i likvidation.

Bolaget hävdar att deras återbetalningskampanj var återförsäkrad hos försäkringsbolaget Isle of Man Assurance (Ioma) och hävdar att det är detta bolag som ska betala tillbaka pengarna. Ioma har en annan åsikt och tvisten har inte gått att lösa.

De första juridiska turerna har gällt i vilket land tvisten ska avgöras. Hovrätten för övre Norrland konstaterade i en dom för ett och ett halvt år sedan att tvisten inte kan prövas av en svensk domstol, en dom som HD nu alltså fastställt.

Enligt advokaten finns flera möjligheter att driva tvisten vidare men då måste det ske i en utländsk domstol.

För de 6|000 kunder som känner sig lurade på 48 miljoner kronor och satt sitt hopp till att tvisten skulle avgöras i Sverige var domen på fredagen ett rejält bakslag.

TT

Mer läsning

Annons