Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom nyhetsrubrikerna

Annons

Anders Sundelin minns när han hörde nyheten på radion, morgonen den 11 juni 1994.

- De sa att han hade skjutit några lottor som gick på en stig på väg till regementet, och då såg jag bilden av stigen framför mig.

Några år tidigare hade han suttit på Falu tingsrätt och tittat ut på precis samma stig. Det var när han arbetade med boken "När knarket kom till stan", som handlar om narkotikans väg till Borlänge och Falun.

I arbetet med boken gick Anders Sundelin igenom en stor mängd narkotikadomar på Falu tingsrätt och läsningen tog så mycket tid i anspråk att han tilldelades ett alldeles eget rum i tingshuset. Där hittade han bokens karaktärer. En av dem var Falubon Stefan Waker, som också porträtteras i den nya samlingen.

- Jag följde honom under flera år, tills han dog i en brand 1996. Sista gången jag träffade honom var han väldigt utslagen. Han höll knappt jämna steg med a-laget, säger Anders Sundelin.

"Främlingen i Falun" innehåller flera reportage från Falun och Borlänge. Somliga har tidigare publicerats i tidningar och tidskrifter, andra är helt nya. Ett handlar om en kvinna i Falutrakten som dödade sin man efter många år av misshandel.

- När jag skulle skriva den här boken ville jag inte spreta för mycket, utan valde att spegla händelser dels i Stockholm och dels i Falun-Borlänge, säger Anders Sundelin, som efter arbetet med "När knarket kom till stan" har en anknytning till trakten.

Mycket av hans arbete har kommit att handla om brottslighet.

- Det som är speciellt med brott är att många saker ställs på sin spets. Jag har en undran om varför en människa väljer en kriminell livsstil.

Han vill ta reda på "vad som egentligen händer" - få ett djupare grepp om vad som ligger bakom en nyhetsrubrik. Och ofta får han ha lite tålamod innan historierna är mogna att nystas upp. Reportaget "Främlingen i Falun" publicerades i Månadsjournalen ett år efter massmordet i Falun.

- När det precis hade hänt pratade jag med en väns son som hade haft Mattias Flink som befäl. Den bild han gav stämde inte alls med massmedias. Då väcktes min reporterinstinkt.

Efter hand nyanserades visserligen massmedias bild av den 24-årige fänriken, men Anders Sundelin inväntade sin tid och skickade brev till Flinks vänner, anhöriga och militärkollegor. Under våren 1995 fick han tillfälle att träffa dem, och resultatet blev en mer komplicerad bild av massmördaren från Falun.

- Jag påstår inte att jag har alla svar, men det är ett försök att förstå vad som hände, säger Anders Sundelin.

Två av reportagen i den aktuella reportagesamlingen handlar om just Mattias Flink, varav det ena är skrivet helt utifrån en officerskollegas perspektiv.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons