Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom kulisserna i sjukvårdspartiet

Annons

Två nya lokala partier och ett stort antal enskilt anslutna medlemmar gick med i dsp under vårvintern 2006. I dsp fanns då redan tre lokala partier sedan tidigare. Vi arbetade fram ett politiskt program. Flera av oss var kvinnor, kompetenta, starka och med lång erfarenhet av samhällsfrågor och politisk verksamhet.

När det stod klart att vi kommit in i landstingsfullmäktige med tre mandat och dessutom blev vågmästare började mardrömmen. Flera av oss nya medlemmar började få konstiga mejl från Ken Swedenborg. Vi förstod inte innebörden; vi hade aldrig diskuterat annat än sjukvårdspolitik.

Efter två möten med alliansen och ett med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet hade dsp ett möte i Mora där Ken Swedenborg deklarerade att vi inte behövde träffa socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet en andra gång, för han hade redan bestämt sig för att samarbeta med alliansen.

Ken Swedenborg informerade oss andra om att han erbjudits posten som landstingsstyrelsens ordförande av Alf Johansson. Men Ken Swedenborg lät oss förstå att han minsann inte sålde sig så lätt! Vi övriga, som var med under förhandlingarna, hade inte hört detta fantastiska erbjudande, riktat till Ken Swedenborg.

Vi bestämde oss för att samarbeta med alliansen. Ken Swedenborg ställde upp bakom denna uppfattning, men han ville inte fatta något beslut vid detta tillfälle. Han önskade "skäligt rådrum".

Vi övriga ansåg att vi var mogna att fatta beslut. Det var viktigt för dsp att sätta ner foten som ett ansvarstagande parti. Ken Swedenborg menade att landstingsbudget och därmed sammanhängande frågor kunde skjutas fram till mars 2007. Ken Swedenborg uttryckte en rädsla för "marxisterna" som fanns i hans lokala parti.

Vi hade tidigare bara sett två medlemmar från detta parti, KS inkluderad. Ken Swedenborg svarade att i det partiet kunde alla vara medlemmar, men det fanns ingen medlemsmatrikel!

Ken Swedenborg tappade nu fokus på de politiska frågorna. Han skickade hotfulla mejl, bland annat om att han skulle bli politisk vilde.

Fredagen den 13 oktober hade Ken Swedenborg kallat till möte i Rättvik. Han skickade kallelsen i rekommenderat brev, men kallade bara sitt eget parti och de två lokala partierna som funnits med sedan valet 2002. Vi "nya" partier och de enskilt anslutna medlemmarna fick ingen kallelse och heller ingen förklaring till varför. Mötet handlade om formalia, inget om politik eller landstingsfrågor. Det framkom att årsmötesprotokollet från 2004 fanns i två versioner, båda skrivna av Ken Swedenborg, men där han är vald till ordförande endast i det ena! Ken Swedenborg uppger att någon manipulerat protokollen.

Nu blev förvirringen total och det slutade med misstänkt misshandel och polis och läkare tillkallades. Ken Swedenborg åkte tillbaka till Ludvika med polisbil som följeslagare. Vi vet inte varför och vem som beslutade detta. Därefter gick Ken Swedenborg under jorden. Ingen av oss i dsp har lyckats etablera kontakt med KS sedan den 13 oktober.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har både från landstingsfullmäktiges talarstol och i medierna påstått att Ken Swedenborg blivit mobbad. Ingen av medlemmarna i dsp har på något sätt mobbat eller försökt att mobba Ken Swedenborg. Vi har däremot gjort allt vi kunnat för att hjälpa Ken Swedenborg.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiets pådrag runt Ken Swedenborg vid fullmäktigemötet den 20 till 22 november vill vi karaktärisera som utpekande, förlöjligande och stigmatiserande. Ken Swedenborg omgavs av "livvakter" som bryskt knuffade undan en dsp-ledamot som försökte prata med Ken Swedenborg som själv uppgav att han inte fick prata med dsp utan att en socialdemokrat var närvarande.

Ken Swedenborg har på det allra grövsta sätt svikit alla väljare i Dalarna som röstat på Dalarnas sjukvårdsparti. Han har svikit alliansen och brutit mot det avtal dsp har med alliansen.

Att "köpa" politiker med konstruerade tjänster är oförsvarbart i ett demokratiskt land och hela hanteringen är både moraliskt och etiskt vämjelig. Alla har vi nu förstått att det är bara mammon Ken Swedenborg vill tjäna.

LISBETH MÖRK AMNELIUS LISBETH MÖRK AMNELIUS FRÅN SÄRNA VAR FÖRSTANAMN PÅ DALARNAS SJUKVÅRDSPARTIS VALSEDEL I LANDSTINGSVALET

Mer läsning

Annons