Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhuset vid Persborg återuppstår

Annons

En skamfilad byggnad hänger i dag på trekvart ovanpå ett stenröse vid stranden. Av bryggan finns inte ett spår. Sjurbergs byalag vill återuppföra det ursprungliga badhuset med små torn och en stor ångbåtsbrygga där ångbåtarna på Siljan kan lägga till. Även Roddklubben har uttryckt önskemål om plats där kyrkbåten kan angöra. Även det hoppas byalaget förverkliga, men det tar tid.

- Vi tar inga risker och innan vi vågar börja arbetet måste vi ha tillräckligt med pengar, säger Lars Spåman och Torbjørn Malm från byalaget.

De vet vad de talar om för byalaget har också helt på ideell väg byggt bystugan i Sjurberg.

- Vi räknar med att projektet tar minst fyra år, säger Lars.

- I huvudsak är det en ekonomisk fråga och vi hoppas på ett bidrag ur Siljans regleringsfond. Om vi får klartecken från länsstyrelsen att vi får del av regleringsfondens medel vågar vi iallafall börja bygga.

Länsstyrelsen ska behandla ansökan under våren och medel ur regleringsfonden ska delas mellan flera.

Byalaget säljer också plankor enligt modell Långbryggan. Plankorna med köparens namn ingraverat utgör bryggbeläggningen. Ett annat alternativ är köparens namn ingraverat i en bronsskylt vid bryggräcket.

Företag har också visat intresse att ge bidrag till projektet.

Stiernhööksgymnasiet byggprogram har engagerats i ar-betet med bryggan.

- Vi ställer upp med det vi kan. Eleverna får bland annat formsätta och gjuta bottenplattan. Det är bra för eleverna att göra ett riktigt jobb annars arbetar de i vår verkstad där de river byggnationen när den är färdig, berättar Kjell Djäken, lärare på byggprogrammet.

Gamla Hotell Persborgs brygga återuppstår, sakta men säkert och människor kan återigen flanera, bada och föra samtal vid den vackra platsen vid Siljans strand.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons