Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badelundavattnet kan bli billigare i dag

Annons

När vattenfrågan senast utreddes gjordes provborrningar i Lennheden. De visade på stor vattentillgång av mycket bra kvalitet. Men att sedan få vattnet till Falun skulle bli en dyr historia och kosta någonstans mellan 80 och 90 miljoner kronor och hela projektet skrinlades.

Men nu har saken kommit i ett annat läge. Borlänge funderar på att öppna en ny vattentäkt eftersom den i Tjärna ligger känsligt till om något skulle hända.

- Vi är i behov av en reservvattentäkt och funderar då på Lennheden, säger Borlänge Energis produktionschef Anders Åberg.

Eventuellt tar man Lennheden som huvudvattentäkt och låter Tjärna vara reservtäkt.

Vattenkapaciteten i Lennheden räcker gott och väl till för både Faluns och Borlänges behov och nu funderar kommunerna på att ta upp samarbetet kring vattnet igen. De kunde då dela på kostnaderna att öppna Lennheden.

Den kommande ombyggnaden av riksvägen kan också troligen också pressa kostnaderna för Falun att få hit vattnet.

Det diskuteras redan att lägga ner en fjärrvärmekulvert mellan städerna i samband med vägbygget och då kan man kanske också få dit vattenledningen.

- Det är inte den kortaste vägen men det är ett alternativ för att få ner kostnaderna, säger Anders Åberg.

Inom kort ska tjänstemän och en del politiker träffas för att diskutera vattenfrågan men också fjärrvärmekulverten och samarbetet kring avfallshanteringen.

- Vi ska stämma av vad vi håller på med och vilka idéer vi har och vad som är värt att gå vidare med, säger Borlänge Energis vd Anders Lindberg.

Mer läsning

Annons