Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både oro och glädje inför maxtaxan

Annons

Som tidningen tidigare har berättat så har maxtaxan inneburit att omkring 200 barn mer än beräknat står i kö till barnomsorg i Falun inför 2002. Cheferna i skoldistrikten är tvungna att göra öppna nya avdelningar och anställa fler förskollärare.

Barngrupperna blir större, men det ska inte bli fler barn per pedagog, de så kallade nyckeltalen ska hållas, lovar distriktscheferna.

Det finns en oro för att maxtaxan också kommer att innebära maxtid, att föräldrarna låter barnen vara längre på förskolorna. De som hävdar det påpekar att högre taxor alltid innebär alltid färre timmar på dagis, och att det motsatta också gäller.

Fler barn på förskolorna kan också innebära att kvalitén blir lidande, att kvantitet går ut över kvalitet, bland annat genom att barngrupperna blir större.

Lärarförbundet välkomnar maxtaxan som reform.

- Den har kommit till för att öka den pedagogiska kvalitén även för mindre barn, säger Annelie Svensson Palander i Falun.

Men det finns en oro bland förskollärare hur man ska klara barngrupperna.

- Jag träffade ett gäng förskollärare i veckan. De är oroliga för att kommunen inte ska klara av att öka personaltätheten, och särkilt för hur de ska klara att ta hand om barn med särskilda behov, säger Annelie som är facklig företrädare på Lärarförbundet.

Hon betonar att det är viktigt att staten skjuter till pengar så att personaltätheten kan öka nu när fler barn ställs i kö till barnomsorgen. Arbetsbelastningen får inte öka.

- Ohälsotalet bland medlemmarna är redan högt, påpekar hon.

Barngrupperna har blivit yngre och kräver mer tillsyn. För några år sedan försvann ju sexåringarna till förskoleklasser, och av de som står i kö nu så är de flesta drygt ett år gamla.

Större barngrupper kan göra att det blir trångt på förskolorna. När barnomsorgen hörde till socialförvaltningen hade Socialstyrelsen regler för hur många barn man fick ha på en viss yta. Nu finns inga sådana regler, förutom de som handlar om luftkvalité och liknande.

Göteborg och Sundbyberg införde maxtaxan redan i år. Därifrån rapporteras om större barngrupper och ökad arbetsbelastning för förskollärarna.

Vistelsetiderna ökar, berättar Monica Nylund på lärarförbundet i Lärarnas tidning.

- Det blir fler barn till frukost och fler som är kvar sent på eftermiddagen, säger hon till Lärarnas tidning.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons