Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för köp av nya helikoptrar för upp mot 200 miljoner

En enig landstingsstyrelse vill att Svensk Luftambulans - som ägs av Dalarna, Värmland, Uppsala och Västra Götaland - ska få ta lån för att köpa in två nya större ambulanshelikoptrar. Kostnad - upp mot 200 miljoner.
– Dalarna är sist ut till beslut av landstingen. Övriga har redan sagt ja till detta, säger förbundschef Gunnar Blomqvist.

Annons

Länets ambulanshelikopter på uppdrag i Idre.

I början av året godkände landstingsstyrelsens arbetsutskott planerna på att köpa in två nya ambulanshelikoptrar till det samägda Svensk Luftambulans. Nu ställer sig även landstingsstyrelsen bakom förslaget.

Orsaken till satsningen är att de nya medlemmarna Västra Götaland och Uppsala är i stort behov av nya helikoptrar. Västra Götalands helikopter är gammal. Uppsala planerar att avsluta kontraktet med sin externa helikopteraktör under 2018. Både Uppsala och Västra Götaland - med stora Universitetssjukhus - är samtidigt i behov av en större helikoptermodell än de helikoptrar som redan opererar i Värmland och Dalarna.

Ambulanshelikoptrarna i Dalarna kostade 65 miljoner stycket i inköp.

– De nya större helikoptrarna blir dyrare. Det är svårt att säga hur mycket innan upphandlingen är klar. Men säg att kostnaden blir i spannet 80 till 100 miljoner per styck, säger förbundschef Gunnar Blomkvist.

Han betonar att Dalarna och Värmland inte kommer drabbas ekonomiskt av ökade kostnader när Västra Götaland och Uppsala får sina önskade större dyrare helikoptrar.

– Det kommer inte drabba skattebetalarna i Dalarna eller Värmland. Uppsala och Västra Götaland kommer själva stå för sina egna drift- och kapitalkostnader. Däremot så kommer de fyra medlemmarna gemensamt gå i borgen för det lån som Svensk Luftambulans ska ta för att finansiera köpet, säger Gunnar Blomkvist.

Visionen för Svensk Luftambulans från start har varit att på sikt bli nationellt täckande och att få så många landsting som möjligt att gå in som fullvärdiga medlemmar. För att underlätta expansionen vill Svensk Luftambulans att alla helikoptrar ska ägas gemensamt av kommunalförbundet, och inte av landstingen var för sig.

Den 1 januari 2018 ska helikoptrarna i Dalarna och Värmland överföras till det samägda Svensk Luftambulans. I dagsläget äger Svensk Luftambulans endast den reservhelikopter som köptes in under 2015.

Den 27 februari behandlar landstingsfullmäktige i Dalarna frågan.

– Så snart som Dalarna tar sitt beslut kan vi dra igång denna nya upphandling. Den går troligtvis ut till alla intresserade leverantörer i mars, säger förbundschef Gunnar Blomkvist vid Svensk Luftambulans.

Mer läsning

Annons