Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Dalarna

/

Annons

I genomsnitt föds uppåt 50 barn i veckan på Falu BB. Den boom som nu väntas inom Faluns upptagningsområde kommer samtidigt som Mora BB håller sommarstängt på grund av personalbrist. De som i normala fall skulle föda i Mora får nu ta sig till Falun, där man bereder sig på en hektisk sommar.

Vanligtvis finns alltid tre eller fyra barnmorskor i tjänst på förlossningsavdelningen, men under semestertiden är man aldrig fler än tre, som är minimum.

- Det är bara att springa fortare och jobba hårdare. Det finns inga fler barnmorskor, och det går inte att skicka de som ska föda någon annanstans. Men det ska inte vara någon fara för säkerheten, säger Agneta Romin.

Det är första gången på mer än 20 år som Mora BB håller sommarstängt, och en del gravida får åka långt - från Malung, Sälen eller Älvdalen, för att föda. Väl framme kan det bli lite väntan. Även om det varit falskt alarm vill man inte genast skicka hem de långväga gästerna igen - vissa väljer i stället att semestra i Falun den sista tiden före den väntade förlossningen.

På Falu BB finns åtta förlossningsrum, och de som inte föder barn för tillfället får plats i vilorum - antingen på den oförlösta eller den förlösta avdelningen.

- Vi får dribbla lite emellan där det finns plats. Och så har vi gjort i ordning några rum för förlösta mammor på gyn-avdelningen, men dem har vi inte behövt använda än, säger Agneta Romin.

Hon poängterar att de extra födslarna från Moras upptagningsområde inte innebär någon särskilt stor belastning - där förväntar man sig den genomsnittliga siffran på 1,5 födslar om dagen.

- Den stora skillnaden ligger i att vi har ovanligt många födslar på gång inom vårt eget upptagningsområde.

Mer läsning

Annons