Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axplock ur 2001 års händelser

Annons

Hot mot ungdomar

FK 27 januari: Tretton (!) Rättvikare åtalas för frihetsberövande och hot mot sju ungdomar i april i fjol. Huvudmannen, en Rättviksföretagare, hotas av fängelse.

Den 1 april i fjol upptäckte företagaren att någon eller några vandaliserat en fastighet, som ägs av företagaren. Det brottet är ännu inte uppklarat.

Enligt åklagare Ulf Edsfors är det bevisat att företagaren med ett uppbåd av vänner i ett flertal bilar sökt upp sju ungdomar för att få dem att följa med till företagarens affärslokaler.

Enligt ungdomarna har företagaren bland annat hotat med fysiskt våld, Hells Angels och lejda personer om de inte gjorde som de blev tillsagda.

FK 22 februari: I april åkte Rättviksgrabbarna Jesper Nord och Marcus Zinner till Kosovo för att delta i den svenska Kfor-styrkan. I mars börjar den förberedande utbildningen.

- Lite pirrigt är det efter de senaste oroligheterna. Men om man känner rädsla ska man stanna hemma, säger Jesper.

Jones är förutseende

FK 23 februari: Socialdemokraten Ove Hansson var kritisk över att Rättvik tagit patent på namnet "Siljanshall". Kommunalrådet Jonny Jones avfärdar kritiken.

- Vi tog patentet redan hösten 1999. Från vår sida handlar det inte om någon tävling - utan förutseende, säger han.

Flyttar till Indien

FK 30 mars: Snikki i Rättvik med 23 anställda planerade att dra ned på personalstyrkan. Delar av produktionen förlades till Indien.

Dammen uppbyggs

FK 27 april: Glädjen i Dalfors är stor. Dammen ska återuppbyggas.

- När Korsnäs sa det under mötet med oss bybor jublade hela lokalen. Allt ska återställas, säger Dalforsbon Bo Lundqvist.

Vann "Vi i femman"

FK 25 maj: I en hel månad hemlighöll klass 4-5C vid Dal-Jerkskolan semifinalvinsten i "Vi i femman". När tv-sändningen var över släppte alla fördämningar.

- Äntligen vågar vi jubla på riktigt över finalplatsen, säger klassläraren Mats-Ola Burman.

Volvo-vinster var bluff

FK 29 maj: I september lurades 712 personer över hela landet att tro de vunnit en splitterny Volvo i en Internettävling. Bakom bluffen stod en 20-årig Rättvikare. Han dömdes för grovt bedrägeri till skyddstillsyn med särskild behandlingsvård. Domen motsvarade sex månaders fängelse.

Vackert besök i Dalhalla

FK 31 maj: Supermodeller kom till Dalarna för en snabbvisit. Inför 550 modejournalister från hela världen visar de Hennes & Mauritz höstmode i Dalhalla.

Hot om uppsägning

FK 9 juni: Situationen inom vården är så allvarlig att vårdpersonalen inte längre kan ta ansvar för sitt arbete. Omkring 120 anställda inom vården i Rättvik planerade att säga upp sig i protest mot de förhållanden, som råder inom framför allt äldreomsorgen.

- Vi har fått nog, sa demonstranterna utanför kommunalhuset, som mötte kommunfullmäktiges ledamöter på väg in till torsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde.

Dans i parken

FK 27 juli: Rättviksdansen drar igång och bjuder på ett späckat festivalprogram i centrum vid Rättviksparken varje kväll.

Snygga bilar

FK 1 augusti: Classic Car Week i Rättvik.

Turister satte rekord

FK 7 augusti: Siljansbygden besöktes av rekordmånga turister i somras. Det tyder Siljan Turisms preliminära statistik på.

Uthyrda lägenheter

FK 16 augusti: Rättviksbostäder har kommit ur den djupa krisen. Endast 19 av 453 lägenheter outhyrda.

Förhandlingar med facket

FK 25 augusti: Facken höll förhandlingar med Samhall. Efter mötet står det klart att limfogs-tillverkningen i Rättvik läggs ned.

Dyrt med avfall

FK 18 september: Rättvik har högst kostnader för avfall i hela landet. Det menar Avgiftsgruppen som undersökte kommunernas taxor.

Många, stora kramar

FK 24 september: Sällan har så få kramat så många. Glädjen var stor när familjen Manasian firade uppehållstillståndet med vännerna i Rättvik.

- Utan stödet hade vi inte klarat det här. Tack alla, säger pappa Hrachik.

Den 6 september beslutade Utlänningsnämnden att ge familjen Manasian uppehållstillstånd. Familjen hade då varit på flykt undan myndigheterna i två år.

SM-vinst i baseboll

FK 11 oktober: I september vann Rättviks basebollsklubb SM-guld.

Fågelsjön restaurerades

FK 20 oktober: Restaureringsarbetet av den gamla fågelsjön Glistjärn vid Västberg startade.

Göran attackerad av björn

FK 5 november: Göran Ryman attackerad av björn i Dådranskogen. Gråhunden Birk är helgens store hjälte. När hans husse Göran Ryman, 49, från Grycksbo, blev anfallen av en björn, var det lilla Birk som hoppade på björnen och fick honom att släppa taget.

- Det var hunden som räddade mig, säger Göran Ryman, bestämt när han ligger på Mora lasarett, och tänker tillbaka på vad som hände i fredags mellan Dådran och Bingsjö.

Sexuellt uttnyttjande

FK 6 november: Hovrätten dömer en Rättviksbo till två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av ett närstående barn. I februari friades han av tingsrätten.

Utan el efter oväder

FK 16 november: Ovädret slog till mot Siljansbygden torsdagen den 15 november. Mängder av träd föll över vägar och 6 000 hushåll blev strömlösa. Ett träd blåste ned över en skolbuss med skolbarn i Furudal. Trädet träffade bakdelen på bussen och ingen av skolbarnen skadades.

Lång väntan

FK 19 november: Efter 50 timmars väntan fick de sista hushållen elen tillbaka efter ovädret den 15 november. Byarna kring Oresjön fick vänta längst. Skogs-vårdsstyrelsen meddelade senare att ovädret blåste ned skog för 100 miljoner kronor i Siljansbygden.

Lämnade fullmäktige

FK 4 december: Gunnar Tysk meddelar att han lämnar Rättviks kommunfullmäktige efter 38 år.

- Det har varit en rolig tid, men nu är jag 78 år. Det känns som det är hög tid att lämna uppdraget, säger han.

Årets lucia i Rättvik

FK luciadagen: Årets lucia blev Charlott Bolik.

Polis fångade ynglingar

FK 17 december: ICA Fiolen i centrala Rättvik drabbades av inbrott. Tre ynglingar från Mälardalen krossade entrédörren med en stulen bil. Cigaretter för tiotusentals kronor stals. Polisen var dessbättre på plats inom några få minuter. Efter en kilometerlång språngmarsch lyckades polisman Lasse Hansson gripa en av dem. De två övriga greps senare på morgonen.

SAMMANSTÄLLT AV:

Mer läsning

Annons