Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckla fiskodlingen

Annons

Svar till Bo Pettersson,

den 27 januari.

Bo Pettersson skriver att kommunen inte ska särbehandla företag men om något företag särbehandlats av (c), (m) och (vp) så är det väl Slotts Lax AB.

Hur kan ett företag, trots massiva protester från majoriteten Leksandsbor, tillåtas denna ofattbara nedsmutsning?

Leksandsborna minns säkert potatisodlaren som i augusti 2003 fick böta för att han lade ut potatis i skogen till rådjuren.

Det kan bevisas att Slotts Lax inte följer de avtal som gäller beträffande skötseln av fiskodlingen i Barkdal. Enligt företagets MKB (miljökonsekvensbeskrivning) ska fiskodlingen tillses dagligen.

Förra sommaren upptäcktes 50 till 80 döda fiskar på ytan i en av kassarna. Detta är endast en liten del av döda fiskar i en kasse. På vintern när isen varken, bär eller brister kring fiskodlingen, måste det dröja månader innan alla döda fiskar kan plockas bort. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Leksand har godkänt denna missskötsel av fiskodlingen. Kan levande fisk som legat tillsammans med döda halvruttna fiskar godkännas som människoföda? Vad säger Livsmedelsverket?

Bo Pettersson skriver vidare: "Under denna tid har företaget icke kunnat beläggas med några negativa effekter för besöksnäringen i Leksand."

Har han inte upptäckt de på sommaren dagligen förekommande långa olje- och bajsmattor som driver in mot alla badplatser runt Österviken, samt stanken från fiskodlingen.

Då det uppenbart framkommit så många negativa effekter, bör fiskodlingen omgående avvecklas.

FISKODLINGSFÖRESPRÅKARNA GLÖMMER KOMMANDE GENERATIONER

Mer läsning

Annons