Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvärjde storbrand

Annons

Söndagen den 19 mars i år blåste det rejält ute. Lars Tidigs var hemma hos brorsonen i Skeberg för att aska ur flisanläggningen.

- När jag skulle kom ut på gården hörde jag ett ljud som fick mig att titta upp mot taket och då såg jag lågorna, berättar Lars som släckte elden genom att klättra upp på en stege, slita bort takpannorna och kväva lågorna med snö.

Men det kom fler gnistor ur skorstenen och blåsten hjälpte dem att få fäste så Lars larmade både brorsonen och räddningstjänsten.

Med hjälp av trägårdsslangen kunde Lars och Stefan Tidigs släcka innan räddningstjänsten kom på plats.

- Men det var långa minuter att vänta, säger Lars och skakar lite på huvudet åt minnet.

För räddninsgledare Dennis Nordin var det också långa 20 minuter innan man var på plats i Skeberg.

- Eftersom jag visste vilken gård det var och hur nära boningsghuset byggnaden som brann ligger så var min enda tanke; Måtte det gå bra.

Och bra gick det tack vare Lars Tidigs rådiga ingripande. I samband med räddningsnämndens sammanträde i går fick han ta emot både fina ord, diplom och pengar av Rolf Johansson, ordförande i Dalarnas Brandskyddsförening och även representant för Dalarnas försäkringsbolag som uppmärksammade Lars med 2 000 kronor.

Räddningschef Krister Ejeros passade också på att tacka.

- Du besparade oss 30 000 kronor som en stor släckningsinsats hade kostat. Det ska du ha stort tack för, sade Ejeros.

För att slippa ett liknande äventyr i framtiden ska Lars Tidigs nu montera en gnistsläckare i skorstenen och en dragbegränsare i flispannan.

- Det borde alla som eldar med flis ha, slår han fast.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons