Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvaktande hållning till Leijonborg

Annons

Gotlands folkpartister enades i dag om att de inte vill ha kvar Lars Leijonborg som partiledare. Men både Kronobergs och Bohusläns förbund avvaktar.

Efter det att tre länsförbund _ Västernorrland, Blekinge och Dalarna _ har förklarat att de vill byta ut Lars Leijonborg hade ytterligare tre förbund möjlighet att ta upp frågan på dagens årsmöten. På Gotland har länsförbundets styrelse redan offentliggjort sitt missnöje med Lars Leijonborg och under årsmötet fattades också det formella beslutet att föreslå ett ledarbyte för valberedningen.

Också i Kronoberg finns kritiska röster mot Lars Leijonborg. Men när förbundet samlades till sitt årsmöte i Tingsryd sköts partiledarfrågan på framtiden. Kommunföreningarna ska få säga sitt innan valberedningen får besked om hur länsförbundet ställer sig till Leijonborg.

I Bohuslän tänker man inte alls ta några initiativ om vem som i framtiden ska leda partiet.

Inom de närmaste veckorna håller flera länsförbund årsmöten och senast den 1 maj vill valberedningen ha in förbundens kandidater till partiledarposten. Om Leijonborg ska bytas ut kan det ske på partikongressen den 7_9 september.

Kravet på Leijonborgs avgång kommer efter en rejäl kräftgång för folkpartiet som rasade från 13,4 procent i riksdagsvalet 2002 till 7,5 procent 2006. Nedgången har också fortsatt i de senaste opinionsmätningarna där partiet ligger på runt sex procent. Men Lars Leijonborg har ridit ut avgångskrav förr. Inför landsmötet 2001 ville en tredjedel av de 25 länsförbunden byta ut honom.

TT

Mer läsning

Annons