Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalsbrott kostar kyrkan 200000

Annons

Det är kyrkoherde Gunnar Kärrbom som ensam har delegation i anställningsfrågor. Han har sagt till tidningen att det framkom uppgifter som gjorde att erbjudandet om anställning inte kunde fullföljas. Vilka uppgifter det handlar om ville han inte säga.

Maria Kihlbergs fackförening, Kyrkans akademikerförbund, har inte heller en aning om motivet till att anställningen inte fullföljdes.

- Jag har ingen aning, säger juristen och ombudsmannen Peter Svec.

På måndagen var Peter Svec i Mora och förhandlade med den kyrkliga samfälligheten som uppenbarligen vek ner sig omgående och erkände avtalsbrott. Kontentan av det blir att samfälligheten till Maria Kihlberg får betala sex månadslöner à 26000 kronor plus ett skadestånd på 20000 kronor. Lika stort skadestånd får fackföreningen.

Enligt vad som framkommit från kyrkopolitiker på Sollerön har det varit uppgifter om att Maria Kihlberg skulle ha svårt att samarbeta som fått kyrkoherde Kärrbom att ändra sitt tidigare ställningstagande.

Kyrkopolitikern Brita Maria Nordström (posk), är ledamot i både kyrkofullmäktige och kyrkonämnden och hon säger att hon är bekymrad över det som inträffat.

- Med anledning av det här kommer jag att ta upp kravet att delegationsordningen ska åvila kyrkonämnden i fortsättningen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons