Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet klart: Lönelyft på tre procent

/
  • Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson, ordförande Cecilia Fahlberg från Unionen, ordförande Per-Olof Sjöö från GS Facket, ordförande Stefan Löfvén från IF Metall och ordförande Hans-Olof Nilsson från Livs i samband med måndagens pressträff i Stockholm.

Första tongivande löneavtalet är förhandlat och ger anställda inom teknikindustrin tre procent över 14 månader.
För en genomsnittlig industriarbetarlön på 24 300 ger avtalet 730 kronor mer i månaden.

Annons

Avtalet kan bli en tung börda för de mindre företagen i Dalarna menar Sven-Olov Ytterholm, Teknikföretagarna.

Efter förhandlingar som beskrivits som tuffa och svåra kunde parterna slutligen enas klockan fem på måndagsmorgonen. Nu kan arbetare inom teknikindustrin vänta sig löneökningar på tre procent över 14 månader. IF Metall utgångsbud låg på 3,7 procent men förbundsordförande Stefan Löfvén är ändå nöjd.

– Det här är bra, men man vill alltid ha mer. Det här är de näst högsta nivåerna i industriavtalets historia. Det motsvarar en höjning på 81 procent jämfört med vad vi krävde, sa Löfvén på en presskonferens under tisdagen.

Inför avtalsförhandlingarna gick Svenskt Näringsliv ut och efterlyste ansvarsfulla avtal. Carl Ström, regionchef i Dalarna, säger så här om resultatet av förhandlingarna:

– Jag har inte läst avtalets detaljer men jag noterar ju att parterna bevisligen kommit överens och som utanförstående kan man förstå att det här kan båda parterna i någon mening leva med, även om det inte rimmar med respektive parts utgångsbud. Jag noterar också att vissa menar att det är ett dyrt avtal, om det är för dyrt eller inte får framtiden utvisa och efter 14 månader finns det anledning att titta på det här igen. Så mycket kan man konstatera att det blir ingen konflikt i den här för landet och länet viktiga näringen och det och det tror jag båda parter ska vara glada och tacksamma för.

Sven-Olof Ytterhom, Teknikföretagarna, konstaterar att många av de medelstora och mindre teknikföretagen i Dalarna tycker att avtalet ligger för högt.

– Man hade räknat på 2,6 procent i genomsnittsökning per år och vi hade förhoppningar om att hamna närmare 1,75 till 2 procent. Vi har ju sett varsel och det beror inte bara på kostnadsökningen. Det är två saker som ger effekt, konjunktursänkning och ökade kostnader, säger Sven-Olov Ytterholm.

Mer läsning

Annons