Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet är klart – målarna blåser av strejken

På måndag skulle ett hundratal målare i Dalarna ha lagt ner penslar och rollers.
Men på lördagen kom parterna överens – strejken är avblåst.

Annons

- Jag är fantastiskt nöjd med att vi nu träffat ett avtal med riktigt bra förbättringar för våra medlemmar. Det innehåller såväl låglönesatsningar som förbättringar i arbetstid och riktade höjningar i ackordsprislistan, säger Svenska målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Det var till måndagen den 22 maj som förbundet varslat om strejk för totalt 350 medlemmar, varav ett hundratal i Dalarna.

Arbetsgivarna svarade med ett spegelvarsel som berörde minst 500 arbetsplatser. I Dalarna var det anställda hos Miljönären som omfattades av varslet.

Det nya avtalet är treårigt med löneökningar som motsvarar 6,5 procent. Dessutom finns en låglönesatsning för de lägst betalda servicearbetarna.

Förhandlingschefen Peter Sjöstrand är särskilt nöjd med att arbetsgivarna inte får rätt att förlägga arbete till tidiga morgnar och sena kvällar, eller att stycka upp arbetsdagen, så kallade delade turer.

Peter Sjöstrand, vice ordförande i Målareförbundet.

Arbetsgivaren har också skickat ut ett pressmeddelande. Måleriföretagen är inte lika nöjda, men väljer att skriva under "trots avsaknaden av andra förändringar än lönevillkoren i kollektivavtalet".

– Som ett av de mest stridslystna facken är tyvärr konfliktvägen den som Målareförbundetoftast väljer. Men facit är tydligt. De avtal som konflikterna resulterar i leder inte till någraförbättringar för Målareförbundets medlemmar. Så även nu. Hade Målareförbundet tackat ja till vårt bud som vi lämnade den 10 maj, och som mötte upp ett stort antal avMålareförbundets krav, hade resultatet blivit betydligt bättre för både målare ochmåleriföretag. Budet från medlarna ger den enskilde målaren avsevärt mindre pengar iplånboken än vad budet från oss på Måleriföretagen hade gett. Hur ska Målareförbundetförklara det för sina medlemmar, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Mer läsning

Annons