Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal ska ge bättre kvalitet på avfallet

Annons

Inte utan reaktion. Sophantering är känsligt.

Falubor har redan hört av sig till kommunens renhållningschef Gunilla Mååg.

- Både arga och förestående kommuninvånare. Irriterade talar om för mycket pekpinnar, andra gläds över att syndarna får betala, erkänner Mååg.

- Vår andemening är att nå bättre kvalitet på hushållsavfallet genom avtalsskrivning, påpekar renhållningschefen. Var och en förbinder sig, lovar/väljer, sorterat/osorterat och betalar därefter.

- Vi ska inte snoka, men göra stickprov på platser där sopkärl står uppställda för tömning.

- Tyvärr finns det sopsyndare lite här och var.

Merparten av kommunens invånare sköter sin sophantering, tänker på framtid och miljö. Andra slänger ditt och datt, miljöfarligt tillsammans med hushållsavfall, vilket innebär stora kostnader för trasiga knivar och andra komponenter i komposteringsanläggningen. Underhållskostnaderna når upp till cirka en miljon om året, påpekar Mååg.

- Därför avtal om bättre sophantering. Avtalsuppgörelsen har vi kontrollerat med våra jurister. Den är okay, säger Mååg. Alla avtal ska vara inlämnade i mitten av mars. Västerås kommun har gått före med ledande avtalsexempel, påpekar Gunilla Mååg.

Nu är valet upp till kommuninvånaren.

Den goda sorteraren får billigare sopräkning.

Den som i avtal accepterat att renhållningen gör kvalitetskoll i soppåsen, men dessvärre blandat fel, (glas, plast, matrest) riskerar att få åtta gånger så hög taxa.

För en villa med exempelvis ett 140 liters sopkärl är dagskostnaden för 16 tömningar cirka 1 374 kronor. Om samma villaägare missköter sin sophantering och den kollas riskerar notan att rusa upp till 3 730 kronor.

- Vi diskuterar givetvis saken med berörd part, säger renhållningschef Gunilla Mååg. Merparten goda sopsorterare ska inte lida för att en liten grupp missköter sig...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons