Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal med Västmanland för närmare vård

Annons

Avtalet som börjar gälla den 1 juli omfattar tre områden. Landstinget Västmanland ska i fortsättningen kunna remittera patienter till dialysverksamheten på Avesta lasarett. Landstinget Dalarna får ersättning enligt den prislista som finns för vård av utomläns-patient.

Invånarna i Smedjebackens södra kommundelar kan få vård vid familjeläkarverksamheten i Västmanland, precis enligt ett tidigare avtal.

Hälso- och sjukvårdsupplysningen, HSU, i Västmanland kommer att ha rätt att under jourtid hänvisa patienter till akuten på Avesta lasarett.

- Personer som på kvällar och helger söker vård i Västmanland kopplas automatsikt till lasarettet i Västerås där sex sjuksköterskor arbetar. De avgör vilken hjälp patienterna ska få, säger Glenn Andersson (s), landstingsråd i Västmanland.

Sedan sjukvårdsupplysningen infördes i länet har antalet patienter på akuten i Västerås och Köping minskat. En utvärdering som gjorts bland de personer som varit i kontakt med HSU visar att 53 procent blev hjälpta genom egenvård, att de med andra ord inte skickats till akuten.

De som från och med den 1 juli hänvisas till akuten via HSU i Västmanland, har alltså Avesta som alternativ.

- Det är avståndsfaktorn som får avgöra, menar Alf Johansson.

- Det är naturligt att vända sig till närmsta lasarett, säger Glenn Andersson.

Dock kan personalen på Avestaakuten neka vård till de västmanlänningar som inte först varit i kontakt med HSU.

- De som inte anses ha akuta besvär ska hänvisas till HSU och genom dem få en tid hos familjeläkarverksamheten dagen efter, säger Glenn Andersson.

Landstinget Västmanland betalar bara ut ersättning till Landstinget Dalarna för de patienter som söker för uppenbara akuta behov.

- Vi har ett stort förtroende för professionen och litar på att läkarna ser om patienten är i behov av akut vård, säger Alf Johansson.

Det kan dock bli tufft för akutpersonalen i Avesta om många oanmälda dyker upp, därför krävs det en omfattande information till invånarna i Västmanland.

- Det ska gå ut direktiv till alla hushåll, som säger att en patient i första hand ska vända sig till HSU, säger Glenn Andersson.

Det nya avtalet är tänkt att förlängas ett år i taget, en första uppföljning sker i januari nästa år.

- Vi i Landstinget Västmanland tycker att det är bra att vi hittat den här uppgörelsen, vi har haft bra samverkan med Dalarna i flera år, säger Glenn Andersson.

- Vi har respekt för varandras system, vilket är nödvändigt. Dessutom innebär det här avtalet att vi reder ut ekonomiska frågor mellan våra landsting, säger Alf Johansson.

- Det här är första steget, senare kanske vi bygger ut samarbetet, menar Glenn Andersson.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons