Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstängd revisor kritiseras hårt

Annons

Tommie Sjölin, avstängd internrevisor på länsstyrelsen i Skåne, kritiseras nu i en extern rapport. Sjölin ska ha hållit styrelsen utanför i viktiga frågor och låtit subjektiva uppfattningar styra arbetet.

På drygt en vecka har revisionsbyrån Deloitte satt ihop en rapport om rabaldret som skakar länsstyrelsen. Tommie Sjölin hävdar att han av ledningen hindrats att granska en av arbetsplatsens chefer och under hotfulla former tvingats lämna ifrån sig sitt ofärdiga arbetsmaterial.

Den granskade chefen ska inte längre granskas, åtminstone inte om landshövding Göran Tunhammar, styrelsens ordförande, får bestämma. Övriga styrelsen kan emellertid när den sammanträder på fredag göra en annan bedömning, konstaterade Tunhammar vid en presskonferens på onsdagen.

Både Deloittes rapport och styrelsemötet går ut på att bedöma hur Tommie Sjölin utfört sin granskning, i styrelsens fall även att ta ställning till om Sjölin kan fortsätta som internrevisor.

I rapporten är budskapet tydligt _ Sjölin har inte följt "god revisorssed". Att han under hösten 2006 lät bli att upplysa ledningen om de anmälningsärenden som inkommit om chefen, är en av kritikens tyngsta punkter. Anmälningsärenden kan handla om missförhållanden som personal berättar om, och de ska både dokumenteras och _ om ärendena är allvarliga _ tas upp med ledningen.

Sjölin har granskat chefens tjänsteinkomster, bisyssla i form av egen firma, en tjänsteresa till Stockholm samt huruvida chefen gjort sig skyldig till mobbning.

Den granskade chefen har tidigare via sin advokat hotat att säga upp sig om inte Sjölin sägs upp eller omplaceras.

Tommie Sjölin har ingen aning om vilket besked han kommer att få på fredag. Men han säger att han inte ångrar något i sin hantering.

Omplacering är enligt honom en otänkbar lösning. Göran Tunhammar ville på onsdagen inte säga vilka alternativ det finns för att lösa konflikten.

TT

Mer läsning

Annons