Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag på integration

Annons

Det är vänsterpartiets Rodrigo Rojas som tillsammans med Daniella Daneri föreslår integrering av invandrare som väntar på uppehållstillstånd. Det gäller utlänningar som befinner sig i Sverige på turistvisum men som av olika anledningar vill stanna i Sverige.

Dessa personer hamnar mellan två stolar och har sämre rättigheter jämfört med exempelvis asylsökande.

En av orsakerna till att det är så kan bero på att de som vill söka uppehållstillstånd i Sverige ska söka det före inresan.

- Eftersom det kan ta upp till ett par år för att avgöra frågan om uppehållstillstånd går mycket tid till spillo. Vi kan utnyttja den tiden bättre genom att hjälpa dem att integreras i samhället och lära dem språket, sade Rodrigo Rojas när han försvarade sitt förslag i kommunfullmäktige.

Kommunledningen slår fast att frågan inte rör barn till de som söker uppehållstillstånd eftersom den frågan styrs av skollagens bestämmelser om förskoleverksamhet och skolomsorg. Däremot anser sig kommunen inte ha resurser för att erbjuda svenska för invandrare, SFI, till de som väntar på besked om uppehållstillstånd.

Säters kommun har ett avtal med Integrationsverket om att ta emot 30 flyktingar med uppehållstillstånd per år och har nyligen tackat nej till en förfrågan om att ta emot ytterligare ett antal.

Det var vänsterpartisten Göran Johansson och moderaternas Marie Richaud (m) som ansåg att medborgarförslaget inte var tillräckligt utrett och yrkade på återremiss.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons