Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för vaktstyrka

Annons

Moderaterna skriver i sin motion att "den socialistiska majoriteten" i kommun, landsting och riksdag inte gör något åt polisbristen och föreslår därför att Säter skaffar egna ordningsvakter.

Det här är ingen bra lösning tyckte Sven-Gunnar Håkansson som dessutom betonade att kommunen inte har befogenhet att ha patrullerande ordningsvakter på gatorna.

- Vi har inte heller ekonomi till något sådant. Däremot deltar jag regelbundet i samrådsmöten med polisen och jag anser att vi har en bättre polisiär närvaro i dag jämfört med tidigare, sade Sven-Gunnar Håkansson.

Moderaternas motion om polisbristen skrevs av Tommy Andersson som inte fanns med på fullmäktigegruppens möte på tisdagskvällen i Folkets hus.

Debatten fördes därför av Marie Richaud som först yrkade på återremiss men som senare i debatten återtog sitt yrkande.

Kostnaden för att köpa ordningsvaktstjänster uppskattar moderaterna till en halv miljon kronor. Förutom debatten om pengar uppstod även en debatt om skillnaden mellan väktare och av polisen förordnad ordningsvakt.

Väktaren har inte större befogenheter än medborgarna. Det vill säga att alla har rätt att gripa en person som gör sig skyldig till ett brott varpå fängelsestraff på två år kan följa - ett så kallat envarsgripande.

Ordningsvakten har däremot befogenhet att exempelvis omhänderta personer och upprätthålla ordningen på en viss specifik plats där dennes förordnande gäller.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons