Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskedade skötare kan få vänta på a-kassa

/
  • Uppsägningarna vid rättspsyk kommer att dras i en central förhandling med facket.

De två skötare vid rättspsyk i Säter som landstinget avskedat, befinner sig i en osäker ekonomisk situation.
Kommunalfacket vet inte hur a-kassan kommer att hantera deras ärenden.

Annons

– Det är en jättetråkig situation för våra medlemmar. Vi informerar a-kassan om hur vi från Kommunal ser på saken, men a-kassan är en myndighet och fattar sina beslut.

– I värsta fall kan de drabbas av 60 dagars karens och bli utan ersättning under den tiden. Detta om a-kassan skulle bedöma det som så att våra medlemmar själva är vållande till att de förlorat arbetet, säger Annica Lernholt, ombudsman vid Kommunal Bergslagen

I förra veckan hölls lokal tvisteförhandling angående den skötare som avskedades i höstas. Landstinget motiverade avskedet med att skötaren vid två tillfällen slagit en patient som delvis varit fastspänd.

Kommunal delade inte landstingets uppfattning om vad som inträffat och förhandlingen slutade i oenighet och fallet kommer att drivas till central förhandling.

I onsdags, den 25 januari, hölls tvisteförhandling om den skötare som avskedades i början av januari efter att, enligt landstinget, ha tryckt upp en patient mot en garderobsdörr samt låst in vederbörande. Även detta ärende kommer Kommunal att ta till central förhandling.

– Förhandlingen slutade i oenighet. Vi har olika uppfattningar om händelseförloppet, konstaterar Ulf Cristoffersson, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken.

Annica Lernholt befarar att det dröjer minst två månader innan de två ärendena tas upp på central nivå. Detta trots att ärenden av den här typen normalt behandlas med viss förtur.

Kan de centrala förhandlingarna leda till något positivt för era medlemmar?

– Det tror jag absolut. Avsked är en väldigt drastisk och hård åtgärd i de här fallen, svarar Annica Lernholt.

Om de centrala parterna kommer fram till att det inte fanns någon grund för avsked, kan landstinget tvingas att betala skadestånd till de två skötarna. Däremot är det knappast sannolikt att de kommer tillbaka till sina tidigare arbetsplatser.

Mer läsning

Annons