Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa public service!

Annons

Tv-licensen kan snart vara ett minne blott. Den glädjande nyheten nåddes vi nyligen av, när centerpartiet övergav sitt tidigare försvar av dagens finansiering av public service-tv. Det betyder att kristdemokraterna numera är det enda regeringsparti som stödjer dagens modell. Såväl moderaterna som folkpartiet är sedan tidigare förespråkare av avskaffad tv-licens.

Det sätt på vilken den är utformad är ett hot mot den personliga integriteten, eftersom staten i form av Radiotjänst tar sig rätten att kontrollera vad medborgarna har för teknisk utrustning i sina hem. En sådan ordning är respektlös och farlig.

Även om regeringen skulle komma fram till att tv-licensen bör avskaffas så är alla de borgerliga partierna fortfarande överens om att staten ska tillhandahålla public service.

En sådan lösning är förvisso inte integritetskränkande på samma sätt som dagens system. Ändå kvarstår ett grundläggande problem: Många kommer att fort- sätta tvingas att betala för tv- program som de inte vill se. Det är en orimlig ordning i ett fritt samhälle.

Kulturen och samhällsdebatten tillhör de områden som bör hållas fria från statligt inflytande. Brott mot den principen hotar den fria opinionsbildningen och yttrandefriheten. Att SVT kan utnyttja sina tvångsinsamlade licenspengar till att sända devota hyllningsprogram om den kubanske diktatorn är ett av många tecken i tiden på att public service nått vägs ände.

ULRIK FRANKE, FÖRBUNDSORDFÖRANDE, FRIA MODERATA STUDENTFÖRBUNDET

Mer läsning

Annons