Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa inkomstskatten på bostadsrättsföreningar

Annons

Det visar färska siffror från HSB Riksförbund. Totalt kan det handla om cirka 500 miljoner kronor per år om man räknar med alla bostadsrättsföreningar i Sverige. Trots att staten fördubblat sina intäkter från inkomstskatten på bostadsrättsföreningar, är det här en skatt som alla politiska partier redan för sju år sedan sade att man ville ta bort.

Tre olika statliga utredningar har på senare tid alla kommit fram till att boendebeskattningen slår orättvist eftersom det inte blir lika villkor för olika boendeformer. Både bostadsrätt och hyresrätt drabbas i det nuvarande skattesystemet av dubbelbeskattning.

Finansminister Pär Nuder har nyligen aviserat att beskattningen av bostadsrättsföreningar ska ses över i en ny stor skatteutredning som tillsätts i höst om nuvarande regering sitter kvar. Men löftet om en sådan översyn är inte nytt. Nuvarande bostadsansvarig minister, Mona Sahlin, har liksom sina företrädare Lars-Erik Lövdén utlovat detta. Vilket också Thomas Östros gjorde när han var skatteminister.

Men alla liknande översyner har stannat vid utredningar men inga beslut. Medan gräset gror dör kon. När intäkterna från den felaktiga inkomstskatten ökar blir det allt svårare att avskaffa den i praktiken. Staten blir helt enkelt beroende av intäkter som bidrar till att finansiera utgifterna för välfärden. Risken är stor att denna felaktiga skatt permanentas.

I Dalarna är det 23 bostadsrättsföreningar i HSB som betalar 2378884 kronor i inkomstskatt 2005. Det är fler än tidigare. Totalt betalar bostadsrättsföreningarna inom HSB Dalarna 8813277 kronor i fastighets- och inkomstskatt, eller cirka 84000 kronor per bostadsrättsförening.

Det är bråttom med att avskaffa dubbelbeskattningen nu, innan det blir omöjligt. Att den har kunnat bibehållas trots de politiska löftena om ett avskaffande beror sannolikt på att detta är en relativt okänd skatt och därför har opinionstrycket inte varit särskilt stort. Politikerna har i stället koncentrerat sig på att göra justeringar i fastighetsskatten efter påtryckningar från villaägaropinionen.

Det är självfallet inte fel att sänka fastighetsskatten, men innan man gör det borde man börja med att ta bort dubbelbeskattningen och införa lika avdragsmöjligheter för bostadsrättsföreningar som för egna hem, så att det blir lika villkor.

GÖRAN STÖRLING GÖRAN STÖRLING ÄR ORDFÖRANDE I HSB DALARNA.

Mer läsning

Annons