Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avrättningar fortsätter minska

Annons

Antalet avrättningar i världen fortsätter att minska _ och blir måhända ännu lägre, tack vare en mildrande "olympisk effekt" i Kina.

Irak har i stället blivit ett nytt sorgebarn, konstaterar Amnesty International.

Återinförandet av dödsstraffet har snabbt fört upp Irak från noll avrättningar 2004 till en plats bland de länder som avrättar flest av alla i hela världen. 65 irakiska avrättningar i fjol gör att bara tre av världens övriga länder _ Kina, Iran och Pakistan _ avrättade fler under 2006. Totalt har mer än 100 personer avrättats i Irak de två senaste åren och över 270 har dömts till döden.

Upp till "världsledande" Kina återstår ändå en bra bit. Amnesty har räknat in minst 1|010 avrättningar i fjol, en siffra som dock organisationen tror i verkligheten kan vara så hög som 8|000. Antalet avrättade är en statshemlighet i Kina.

Khan hoppas ändå att ett ökat tryck på landet _ inte minst på grund av att sommar-OS hålls i Peking 2008 _ ska ge effekt.

Totalt minskade antalet avrättade från 2|148 år 2005 till 1|591 i fjol. Minskningen, och det faktum att bara sex länder _ Kina, Iran, Pakistan, Irak, Sudan och USA _ stod för 91 procent av avrättningarna, gör att Amnesty vågar hoppas på en "avrättningsfri värld".

"Den här hårda kärnan av avrättande länder är isolerade och i ofas med den globala trenden", menade Khan i det pressmeddelande som medföljde statistiken.

I Iran fördubblades nästan antalet avrättningar under 2006, till 177 stycken. I USA verkställdes dödsstraff för 53 personer, i tolv delstater. Totalt genomfördes avrättningar i 25 länder, medan dödsdomar utfärdades i totalt 55 enligt Amnestys statistik.

TT

Mer läsning

Annons