Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsstopp i Gränjesåsvallen

Annons

Älvdalens kommun kör över Länsstyrelsen och de boende i Gränjesåsvallen för att pressa pengar av Idre Fjäll. I nästa vecka ska kommunen träffa länsstyrelsen, som nu vill ha ett besked om när kommunen tänker ansluta de boende i Gränjesåsvallen till ett befintligt avloppsnät.

Kommunen tyngs av ett politiskt beslut om kostnader för att bygga ut avloppsnätet från Idre Fjäll. Kostnader som vissa politiker menar att Idre Fjäll ska bekosta fullt ut.

Idre Fjäll har hela tiden förklarat sig beredda att betala vad man först erbjudit kommunen, det vill säga tre miljoner kronor. Det att jämföra med slutsumman som kom att stanna på närmare tolv miljoner kronor.

I den förhandlingen har de boende i Gränjesåsvallen kommit att bli en bricka i spelet. Det då kommunen menar att man först måste lösa hela frågan med Idre Fjäll innan man kan koppla på de boende i Gränjes-åsvallen.

Nu har Idre Fjäll, enligt uppgift, till länsstyrelsen förklarat att det inte finns något hinder från Idre Fjälls sida att ansluta Gränjesåsvallen, då kopplingspunkten inte berör Idre Fjälls nät.

Under ett år har kommunen förhalat frågan och skapat stora problem för de bosatta i Gränjesåsvallen. Samtidigt har man inte kommit närmare sitt mål att få ett bättre bud från Idre Fjäll på den avloppsledning som anlagts.

Idre Fjäll poängterar att när den beställdes var det klart att anläggningens bidrag till ledningen högst skulle bli tre miljoner kronor. Att den senare kom att fördyras genom politiska beslut och kostnadsfördyringar påverkar inte Idre Fjälls ansvar.

Det innebär att Älvdalens kommun genom politiska beslut hindrat de boende i Gränjesåsvallen att ansluta sig till ett befintligt avloppsnät. Samtidigt har kommunen haft en advokat i gång för stora kostnader. Mycket talar nu för att kommunen hade fått ut mer på att redan sommaren 2003 förhandlat om Idre Fjälls ursprungliga bud. Enligt uppgift fanns det då ett litet utrymme för det. I dag ser ingen på Idre Fjäll någon anledning att betala mer än vad man menar sig ha kommit överens om, det vill säga tre miljoner kronor.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons