Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avled i väntan på vård

Annons

Den 70-årige Malungsbon besvärades av kärlkramp och även hjärtflimmer och har tidigare genomgått två så kallade ballongsprängningar för sina besvär. Dessa har skett vid Falu lasarett.

Vid ett besök på Malungs vårdcentral fick han beskedet av den läkare som undersökte honom att man inte fick ballongsprängningar förrän man haft en hjärtinfarkt.

En anhörig berättar att mannen då han kom hem kände sig ledsen och deprimerad efter läkarbesöket. Han ansåg att han hade bemötts mycket nonchalant av den läkare som tog hand om honom.

Natten mellan torsdagen den 23 mars och fredagen den 24 mars fick han ytterligare besvär och kontaktade Mora lasarett för att få komma in akut men fick beskedet att han först måste ha en remiss från vårdcentralen i Malung.

Han frågade då om man fått in någon remiss därifrån. Men det fanns ingen remiss från Malungs vårdcentral, som han hade begärt redan på måndagen.

Mannen tog ny kontakt med vårdcentralen i Malung där man noterade att någon remiss inte hade skickats på grund av att man hade varit överbelastade av arbete. Senare under dagen kontaktades mannen som fick veta att en remiss skickats på fredagen.

Malungsbon var nu enligt de anhöriga mycket illa berörd över hur han bemötts vid Malungs vårdcentral men räknade med att komma till Mora lasarett efter helgen. Men på söndagen blev han hastigt sämre och drabbades av en hjärtinfarkt.

De anhöriga kallade på ambulans. Ingen ambulans fanns i Malung utan i Sälen och den närmaste ambulansen fanns i Liknäs i Värmland. Först efter en dryg timme kunde Malungsbon hämtas men var då så illa däran att han skulle föras till Torsby lasarett som låg närmast. Under transporten dit avled han i ambulansen.

En anhörig kommer nu att vända sig till förtroendenämnden i Falun och påtala det som skett. De amhöriga är mycket illa berörda över hur den hjärtsjuke Malungsbon behandlades och togs emot på vårdcentralen i Malung. Tidningen har försökt få någon att uttala sig om fallet men det fanns ingen som ville kommentera det skedda under onsdagen.

Mannens anhöriga är naturligtvis upprörda över det inträffade och kanske kunde livet ha räddats på Malungsbon om han fått den remiss han begärde omgående.

När äntligen remissen skickades till Mora lasarett visade det sig vara för sent.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons