Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppade akademiledamoten Lotta Lotass från Mockfjärd ger sitt stöd till Katarina Frostensson

Annons

Krisen i Svenska akademin fördjupas och utspelen följer på varandra. Nu kommenterar Lotta Lotass, avhoppad akademiledamot, turbulensen i en intervju med DN.

Författaren Lotta Lotass valdes 2009 in i Svenska Akademien på stol nr 1, men har inte deltagit i arbetet sedan november 2015.Foto Björn Larsson Rosvall

Lotta Lotass, som ursprungligen kommer från Mockfjärd i Dalarna, lämnade sin plats i Svenska Akademien 2015 och har inte deltagit i arbetet sedan dess. Nu ger hon i en mejlintervju med Dagens nyheter sin syn på den konflikt inom akademin som rasar inför öppen ridå.

Hon skriver bland annat att hon skulle ha röstat mot en uteslutning av Katarina Frostensson, som varit uppe för omröstning.

– Den som är utan synd må kasta första stenen. 

– Inget kan få mig att tro att Katarina Frostenson med uppsåt gjort något för att skada eller för egen vinning utnyttja Svenska Akademien.

LÄS OCKSÅ: Kristian Ekenberg: Nu är nog hoppet ute om Svenska Akademien

Lotass tycker att det är "ledsamt" att ledamöterna väljer att kommunicera via utspel i pressen i stället för att tala med varandra.

– Det är outsägligt sorgligt. Svenska Akademien är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Se på ordboksarbetet, Litteraturbanken, alla de oräkneliga evenemang kring språk och litteratur som fått och får stöd av Akademien, författarskap som räddats av stipendier och priser. Att allt detta skall hamna i skymundan på grund av en sådan här konflikt är bedrövligt. 

Nu hoppas hon på att kungen kan fungera som en enande kraft.

– Enda vägen att gå är att prata med varandra, direkt, inte genom tidningar. Lyfta upp vrede, sorg, hjälplöshet i ljuset. Smärtsamt som tusan, men nödvändigt för arbetets skull. Kungen är engagerad i Akademiens väl och ve. Det är lätt att göra sig lustig över det, men han är en klok människa med oerhört stor erfarenhet och kan säkert vara behjälplig. Hade han möjlighet att sitta med vid en sammankomst så kunde det bli en lugnande och stärkande faktor,

Läs mer:  Läs mer om Svenska Akademiens kris

Lotta Lotass har själv inga planer på att återgå till arbetet i akademin.

– Tyvärr har jag personliga brister och tillkortakommanden som omöjliggör mig som akademiledamot, skriver hon till DN.

Mer läsning

Annons