Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp och nytt parti i Danmark

Annons

Det politiska Danmark fick uppleva en historisk dag på måndagen. Liberala Radikale Venstre splittras sedan en av dess mest kända medlemmar, Naser Khader, hoppat av för att bilda ett nytt parti.

Khader, som arbetat i partiet sedan 1984, har alltid varit en färgstark och omstridd person i partiet. Han har sedan lång tid varit en av den danska politikens argaste kritiker mot den radikala islamismen och har efter många dödshot polisbevakning dygnet runt.

Det är inte helt klart varför Khader lämnar partiet just nu. Tydligare besked skulle lämnas under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Khader blir inte ensam. Visserligen är det ingen mer i folketingsgruppen som slår följe med honom och hans närmaste partivänner betecknar beslutet som "felaktigt.

Men Khader har stöd av andra nyckelpolitiker, däribland EU-parlamentarikern Anders Samuelsen och kommunalpolitikern Pernille Høxbro. Dessutom har det nya partiet stöd av den konservativa folketingsledamoten Gitte Seeberg.

Khader meddelade på måndagsförmiddagen kortfattat att han lämnar partiet. Danska medier uppger att det nya partiet vill bryta samarbetet mellan regeringspartierna Venstre/Konservative och det främlingsfientliga Dansk folkeparti.

Det ursprungliga stora danska liberala partiet Venstre splittrades 1905 när Radikale Venstre bildades som ett socialliberalt parti. Det är just frågan om hur "socialt" partiet är i dag som fått ledande partimedlemmar att hoppa av.

Khader är född 1963 av syriska föräldrar men kom till Danmark som tolvåring. Han har själv sagt att han blev liberal _ och inte socialdemokrat eller vänsteranhängare som många andra politiskt engagerade invandrare _ eftersom han mött alltför många "röda" lärare i den danska folkskolan.

TT

Mer läsning

Annons