Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp gav kaos i jordanskt lokalval

Annons

Ett islamistiskt oppositionsparti orsakade kaos i lokalvalen i Jordanien på tisdagen genom att dra sig ur valet sedan röstningen börjat.

Premiärminister Maaruf Bakhit sade emellertid att ett parti måste dra tillbaka sina kandidater senast ett dygn före valet.

En regeringstalesman sade att islamisterna använde "sådana manövrar för att vinna popularitet i parlamentsvalet", som väntas hållas senare i år.

Islamiska aktionsfronten (IAF) anklagade regeringen för fusk och talade om "en massaker på demokratin". Partiet anser att myndigheterna har manipulerat valsedlar som avgetts av militärer, som för första gången fick delta i lokalval.

I ett uttalande sade IAF att hundratals militärer hade bussats från sina förläggningar till vallokaler försedda med röstsedlar för bestämda kandidater.

IAF hävdade att valsedlar hade kunnat avges flera gånger och gav regeringen skulden.

Nära två miljoner jordanier hade rätt att välja kandidater till 965 kommunala församlingar och utse 94 borgmästare. Vid föregående kommunalval 2003 var knappt 800|000 röstberättigade.

Kvinnor är genom en ändring av vallagen tidigare i år kvoterade till 20 procent av uppdragen. Sammanlagt 361 kvinnor kandiderade, varav sex ville bli borgmästare.

TT

Mer läsning

Annons