Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgifter hotar bystugorna

Annons

För en vecka sedan ringde räddningstjänsten Sätra bystuga i Insjön. De ville in i lokalen för att göra en brandsyn.

Det dröjde inte länge förrän räkningen kom till föreningen. 1 000 kronor var den på.

Byborna i Sätra reagerade häftigt och kände sig överkörda. De tyckte att informationen om avgiften varit bristfällig.

- Hur kan kommunen göra så. Begriper de inte att vi är en ideell förening. Hur ska vi har råd med det? säger Lars Erik Långbergs, ordförande i Sätra bystuga.

Han ska efter helgen skicka tillbaka räkningen och be om en förklaring. Långbergs tror att det är ett sätt för Räddningstjänsten att ta in extra pengar.

Christer Ejeros, chef på räddningstjänsten i Leksand, säger att det är lagar och beslut i kommunen som styr avgiften, och att det handlar om säkerheten för dem som vistas i lokalerna.

Det är Räddningsverkets förordning från 1993 som säger att vart fjärde år ska samlingslokaler med mer än 50 personer brandbesiktas.

Taxan på 1 000 kronor beslutades år 1997 på kommunfullmäktige. Grundbeloppet är på 500 kronor, och jobbet, som tar cirka en timme är också den på 500 kronor.

Det finns ett 40-tal bystugor i Leksands kommun.

- Jag förstår att det kan vara tufft med avgiften. Men det är lika över hela Sverige. Just nu är det den lägsta avgiften vi kan ta ut. Egentligen skulle det kosta mycket mer. Men avgiften är till en del skattesubventionerad. säger Ejeros.

Han gör den jämförelsen med att besiktiga bilen. Det är inte skatte- kollektivet som står för den avgiften. Det är ägaren till bilen som betalar. Så även i detta fall.

Räddningstjänsten i Leksand följer också räddningstjänstlagen som pekar på många punkter som måste följas.

- När vi synar en bystuga tittar vi på vilken verksamhet som görs på dagen och på kvällen. Några bystugor hyr ut för övernattning. Hur många personer kan bystugan ta emot vid ett och samma tillfälle. Nödutgångar och brandsläckare ska vara väl synliga, plus all övrig information som är avgörande om en brand uppstår, säger Ejeros.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons