Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfall har blivit stöldbegärligt

Annons

Tjuvarna, av spåren att döma minst två vuxna män, hade under natten till lördagen klippt upp ett hål i stängslet och sedan med hjälp av ett rör brutit upp portarna till det stora förrådet.

Eftersom det var nysnö var det lätt att se vad tjuvarna gjort och spåren dokumenterades också av polisen.

-Inne i förrådet hade tjuvarna klättrat mellan de stora nätburarna med elektronikskrot, ställt till med en väldig oreda och tagit sådant som kan återanvändas, berättar Åke Wikman, som anser att gärningsmännen utsatt sig för stora risker:

-Det är lätt att skada sig när man klättrar i burarna och kliver på uppställda datorer och annan utrustning. De hade också lätt kunnat välta burarna och då klämts fast under antingen hela burar eller mängder av datorer.

Tjuvarna hade sedan använt kommunens pallkärra för att köra stöldgods från förrådet till en bil utanför staketet.

Men de hade inte fått med sig ett bord som ställts undan för att lämnas till Lions loppisverksamhet. Bordet hade lämnats utanför portarna och ställdes därför åter in i förrådet.

Natten till söndagen, före snöfallet, förövades ett nytt inbrott vid centralen. Den här gången slogs låset till grindarna sönder och bland det stulna märks bordet som natten innan lämnades kvar.

Under de senaste två veckorna har det därmed skett tre inbrott i centralen. Förra gången tömde tjuvarna en ungefär 1,5 kubikmeter stor plastbehållare med blandkabelavfall, värt uppskattningsvis 5 000 kronor.

Som bas för de lokala Lionsklubbarnas loppisverksamhet vet Åke Wikman att det som vissa betraktar som sopor är mycket attraktivt för andra personer:

-Vår loppisverksamhet, som bygger på att vi får sådant som kommuninvånare vill kasta på tippen, ger oss årligen intäkter på över 100 000 kronor, pengar som vi använder för olika hjälp-insatser, berättar han.

Försäljningen av annat återvinningsbart avfall håller nere kommunens och därmed även kommuninvånarnas kostnader för avfallshanteringen.

Ur miljö- och resurssynpunkt är det en bra utveckling att det blivit ekonomiskt att återvinna avfall.

-Men det är tråkigt när det tar sig sådana här uttryck, tycker Åke Wikman när han visar förödel- sen i förrådet och det hål som tjuvarna klippt upp i nätstängslet runt centralen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons