Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet i välfärden delade debatten på fullmäktige

Under debatten om revideringen av budgeten var det valfrihet som skilde partierna åt. Socialdemokraterna och Vänstern stod i ena ringhörnan och Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i den andra.

Annons

När partierna under måndagens kommunfullmäktige skulle debattera revideringen av budgeten höll de två blocken, S, V och MP och M, C, KD och L, med varandra om mycket. När valfrihet i välfärden kom på tals tog debatten fart.

– Det som skiljer oss rejält åt nu, och som tidigare, är privatisering av äldreomsorgen, sa kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Johan Thomasson (M) talade sig varm för valfrihet i välfärden. Han menar att politikerna även måste lyssna på de personer som vill ha mer valfrihet.

– Skiljelinjen går där det alltid gått. Vi vill se många fler alternativ inom äldreomsorg och skola. Vi tror att enskilda människor klarar av att besluta om vad de vill ha och att politiker ska ha mindre att säga till om, sa oppositionsrådet Johan Thomasson (M), och fortsatte:

– Jag tycker S ska sparka ut V och regera på det mandat ni fått av väljarna och minimera Pia Aronssons inflytande.

Pia Aronsson (V) skulle gärna se valfrihet inom den kommunala verksamheten.

Pia Aronsson (V) svarade att hon tror att medborgarna i Sverige håller med majoriteten i den här frågan.

– Johan vidhåller mitt stora inflytande över S och MP. Jag tackar för det. Det vore skönt om du kunde släppa fokuseringen på mig som person och i stället lägga den på vår politik, sa Pia Aronsson.

Pia Aronsson menade att valfrihet inte bara behöver handla om valet av vem som utför tjänster i välfärden.

– Det finns andra former av val. Livsval, möjligheten att välja skola, utbildning och bostadsort. Det ska inte vara en valfrihet som begränsas till de tjänster du är ute efter.

Liberalernas Lis Linnberg stämde in i sina Allianskollegors argument för valfrihet.

– Jag står för frihet och valfrihet. Många kommuner har valfrihet, men här har man inte det. Det är bakåtsträvande och inte nytänkande. 30 procent av oss som sitter här går säkert till en privat vårdcentral.

Mikael Westberg (S) valde att påpeka hur lika majoritetens och Alliansens revidering av budgeten var.

– Det är precis som förra året. Kopierar ni bara våra siffror. Jag är övertygad om att ni tycker att vi gör ett bra jobb med kommunens ekonomi.

Sammanlagt gjordes 22 inlägg i debatten med flera repliker till näst intill alla inlägg.

Mer läsning

Annons