Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuv tacklade in väktare i väggen vid flyktförsök – par döms för stöld

Ett par från Mellansverige har dömts för stöld i en mataffär i centrala Avesta.
Paret stal varor till ett värde av 2 475 kronor. Varorna hade lagts i en väska.
Mannen och kvinnan förnekar brott och hävdar att de hittade väskan inne i affären och skulle lämna in den till kassan.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Jysk får inte göra om sin butik vid Dalahästen – Jysk-chefen: "Aldrig varit med om något liknande"

Ny guldsmedsbutik öppnar i Avesta – Ägaren: "Det är jättekul att öppna"

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

SÅ KÖPER DU PLUS

Det nu dömda paret består av en kvinna som är i 35-årsåldern och en man som är i 40-årsåldern. De båda är bosatta på en ort i Mellansverige.

Den 26 juli i år befann sig paret i en affär i centrala Avesta. En väktare har vittnat om att hon såg att paret hade en väska med sig när de gick in i affären. Väktaren såg sedan hur kvinnan flyttade varor från sin varukorg till sin väska och sedan gick förbi kassan med väskan, medan mannen skulle betala för varorna som de hade i kundvagnen.

När väktaren och hennes kollega konfronterade paret om stölden så slet mannen tag i väskan och en dragkamp mellan honom och väktaren inleddes. Väktaren har vittnat om att ,annen bråkade, skrek och försökte ta sig loss. Inne på lagret försökte mannen att fly och tacklade in väktaren i väggen. Hennes berättelse får stöd av en väktarkollega som var med vid händelsen. Väktarna har även berättat om att mannens telefon samt kvinnans plånbok fanns i väskan.

En kvinna och en man från Mellansverige har  av Falu tingsrätt dömts för en stöld i centrala Avesta. Paret stal varor för 2 475 kronor genom att lägga varorna i en medhavd väska. Paret förnekar brott.

Mannen och kvinnan har förnekat brott och berättat att de hittade väskan inne i affären och tänkte ge den till personalen när de kom till kassan. De blev dock stressade när deras barn började gråta vid kassan och därför gick kvinnan förbi kassan med väskan, för att få barnet att sluta gråta. Sedan kom väktarna fram. Enligt mannen så försökte han inte ta tillbaka väskan. Mannen har heller inte berättat något om att han försökte fly eller att han tacklade in väktaren i väggen.

Kvinnan har berättat samma sak, samt att hon varken tagit ur något eller lagt i något i väskan. Åklagaren påpekade då att kvinnan i ett inledande polisförhör sagt att hon lade ner sin plånbok i väskan när barnet började gråta, vilket kvinnan nu hävdar inte stämmer och att polisens måste ha missförstått henne. Enligt mannen och kvinnan måste väktarna ha lagt ner mobiltelefonen och plånboken i väskan.

Falu tingsrätt anser att väktarna har lämnat trovärdiga och tillförlitliga uppgifter om händelsen samt att det inte finns anledning att misstro deras uppgifter. Mannen var åtalad misstänkt för rån, med tanke på att han slet i väskan. Tingsrätten anser dock att då detta endast skedde under några sekunder så kan det inte bedömas som rån utan som stöld. Värdet på de stulna varorna uppgick till 2 475 kronor.

Falu tingsrätt dömer mannen och kvinnan för stöld. Båda två döms till villkorlig dom samt till att betala 40 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 000 kronor. Båda två ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden. Mannen ska även betala 119 kronor till mataffären för en vara som gick sönder och inte kunde säljas vidare.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons