Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckslagna när de mötte björnen

Paret träffade på en björn när de var ute och vandrade. Skräckslagna flydde de till en kolarkoja.

Annons

Paret, från Gävle och Ockelbo, var ute och vandrade på Kyrkstigen, strax norr om Buska i Tärnsjötrakten, när de plötsligt mötte en björn. Skräckslagna tog de sin tillflykt till en kolarkoja där de låste in sig och kallade på polisen, som i sin tur tog kontakt med eftersöksjägaren Arne Lindström.

Han fick tillsammans med jägaren Ingmar Andersson uppdraget att eskortera paret från kolarkojan till bilen. Arne Lindström återberättar parets björnmöte:

– Vid första mötet hade paret över 300 meter till björnen. Vid det andra tillfället hade björnen kommit upp på ett krön, därifrån var det cirka 200 meter till dem. Enligt Arne Lindström sprang sedan paret till kolarkojan i Messkog, som ligger cirka två kilometer från platsen för björnmötet.

– Det var aldrig nån björnattack, snarare en observation, menar han, och förstår de blev rädda av att se en björn, men att springa ifrån en björn är inget han rekommenderar.

– När någon springer iväg blir man betraktad som ett byte. Det bästa är att försöka göra sig så stor som möjligt och låta mycket. Det skrämmer iväg björnen. I går var han tillbaka på hygget tillsammans med länsstyrelsen för att dokumentera händelsen. Han tror dock att det finns fler än en björn i trakten.

– Folk har sett spillning, så nog är det mer än en björn. Trots det menar han att det inte finns någon anledning till oro för att röra sig i Tärnsjöskogarna.

– Björnar är nyfikna och i regel mer rädda för människor än tvärtom. Man kan gå och sjunga, eller hoa, så att björnen springer iväg. På måndag börjar älgjakten, och Enligt Arne Lindström befinner sig björnen troligtvis kvar i trakterna.

– Vi får se om björnen syns till. Det värsta är om älgkon kommer tillbaka med björnen till hundföraren. Det är då risken är som störst. Senast i januari i år blev en björn skjuten i nödvärn av en jägare under en vildsvinsjakt i Gäddsjö i Tärnsjötrakten.

Mer läsning

Annons