Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo fick tips om misstänkt islamistisk extremist i Avesta

För något år sedan gjorde Avesta kommun en anmälan till Säpo efter misstankar om islamistisk extremism. Nu har kommunen skaffat sig en plan mot våldsbejakande extremism.

Annons

Sverige har rustat sig mot extremism de senaste åren. Efter Anders Behring Breiviks högerextrema massdåd i Norge och hundratals jihadistresor till Syrien och Irak så har många kommuner skaffat sig handlingsplaner för att kunna upptäcka fanatiska personer som riskerar att begå våldsbrott.

– Regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism har mer eller mindre krävt det, säger Yngve Mattiasson, Avesta kommuns säkerhetssamordnare.

I somras antog Avestas kommunfullmäktige en strategisk handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Planen sätter fokus på tre grupper, den högerextrema/vit makt-miljön, vänsterextremism och islamistisk extremism. Enligt planen finns det inte extrema islamistiska eller vänsterautonoma miljöer i Avesta. Däremot förekommer det aktivitet från högerextrema.

– På senare tid har det klottrats lite grann från den här miljön. Nordfront har klistrat lite på väggar och lyktstolpar, sedan det blev barmark i år, säger Yngve Mattiasson.

Vad gäller islamistism har det skett "ett par-tre incidenter under de senaste två-tre åren", enligt Yngve Mattiasson.

– Vi har en liten tendens att det förekommer. Via skolan skickade vi in en anmälan till Säpo. Det var för mer än ett år sedan. Man tolkade signaler, säger Yngve Mattiasson.

Han säger att skolan har fått sådana här "signaler" på högstadiet och på vuxenutbildningen.

Yngve Mattiasson känner inte till att någon från Avesta har åkt till Syrien eller Irak för att kriga för IS.

I Avestas plan mot våldsbejakande extremism står det att kommunen ska erbjuda stöd till anhöriga. Det är något som har varit aktuellt vid något tillfälle.

– Vi har tipsat om Röda korsets nationella stödtelefon om våldsbejakande extremism. Ofta är man försiktig med att prata med någon myndighet men Röda korset går jättebra, säger Yngve Mattiasson.

Kommunen ska nu försöka utbilda nyckelpersoner inom sin egen organisation för att öka kunskapen om olika sorters extremism.

- Vi riktar oss inte mot något speciellt håll. Det gäller att få hela bredden. I Borlänge och Ludvika har det varit lite inriktat mot högerextremism, men vi vill ha det mer neutralt, säger Yngve Mattiasson.

Mer läsning

Annons