Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Avesta lasarett bli bättre – avgiftsfri parkering på önskelistan

Avesta lasarett får mycket beröm – bland annat för utbildningen av AT-läkare, men sjukhusledningen vill stärka lasarettet ytterligare. På tisdagen hölls ett frukostmöte där deltagarna fick veta vad det finns för önskemål.

Annons

I en samlingslokal i lasarettets källare hölls årets sista frukostmöte för företagare i Avesta kommun.

Lasarettet tar emot patienter från Dalarna och Västmanland och skulle eventuellt ha gynnats om Dalarna hade bildat en storregion med länen runt Mälardalen och Gävleborg. Kommunalrådet Lars Isacsson (S) var missnöjd över att planerna lagts på is.

– Jag är lite besviken att storregionfrågan dog. Avesta lasarett har en bra plats för samarbete över länsgränserna med sin nisch och kvalitet, sade han.

Verksamhetschef Marie-Louise Albertsson och biträdande verksamhetschef Marcus Carlsson presenterade nyheter om Avesta lasarett. De visade bland annat den apparat för akutultraljud (till vänster i bild) som Södra Dalarnas sparbank skänkt till lasarettet.

Verksamhetschef Marie-Louise Albertsson och biträdande verksamhetschef Marcus Carlsson berättade hur de ser på framtiden och vilka förbättringar de skulle vilja se.

Att lasarettet har avgiftsbelagda parkeringar är uppenbarligen inte populärt hos ledningen.

– Det står fullt med bilar parkerade på andra sidan järnvägen (Krylbovägen) och även hos bilprovningen. Restaurangen får färre besökare. Personer som varit listade på vårdcentralen flyttar över till vårdcentralen i stan. Det är helt sjukt. Man kanske hade otur när man tänkte när man införde avgifter på parkeringarna, sade Marcus Carlsson.

Det var många företagare som var nyfikna på framtiden för Avesta lasarett.

Lis Linnberg har från 1 oktober lasarettets roll som områdessamordnare. Hon arbetar bland annat med samverkan mellan landstinget och kommunen. Hon berättade att det ringer flera personer per dag för att berätta vad de tycker om parkeringsavgifterna.

En annan sak som står på lasarettets önskelista är röntgen dygnet runt. För närvarande finns det personal för detta fram till klockan 21. Om det fanns specialutbildade sjuksköterskor även nattetid skulle det vara en förbättring för patienterna.

– Det är något som vi önskar. Det skulle vara bra för strokepatienterna att kunna göra CT (datortomografi) på hjärnan, säger Marie-Louise Albertsson.

Hon hoppas lasarettet ska byggas om i framtiden. Det var något som landstingsmajoriteten flaggade för inför valet 2014. Det finns inga besked om när den ombyggnaden kan komma igång.

– Mora lasarett ligger i första hand. Avesta kommer som nummer två, säger Marie-Louise Albertsson.

En fjärde förbättring för lasarettet är på väg att sjösättas. Efter årsskiftet planeras det att dra ingång hemrehabilitering för strokepatienter.

– Det är lite på gång. Kvaliteten på rehabiliteringen blir mycket bättre om man får träna i sin egen hemmiljö, i sin egen dusch till exempel, säger Marie-Louise Albertsson.

Elin Norén, till höger, blev landstingsråd tidigare i höstas. Hon berömde verksamhetschefen Marie-Louise Albertsson och övriga på Avesta lasarett för en väl fungerande verksamhet.

Mer läsning

Annons